Гецата: Шопов е по-добър от всичките Варели и бидони в ЦСКА! Време е да спрем с привличането на играчи като Жеферсон и Юга

0
georgi georgiev gecata
- -

ЦСКА-София очаква поредното напрегнато трансферно лято. Стадион „Българска армия“ вече бе напуснат от половин дузина футболисти и по традиция поне още толкова ще бъдат привлечени. Този път обаче червените стартираха селекцията си по нестандартен начин спрямо последните години – с представянето на млад български футболист. След неуспешен период в нидерландския Хееренвен, в Борисовата градина пристигна юношата на Ботев Пловдив Станислав Шопов. Роденият на 23 февруари 2002 офанзивен полузащитник бе смятан за един от най-талантливите български играчи преди трансфера си в чужбина. С екипа на пловдивчани той става три пъти носител на Купата на БФС, два пъти печели Републиканско първенство за U15 и е двукратен шампион при 17-годишните. Бе избран за най-добър полузащитник в Елитната юношеска група до 17 години за сезон 2019/20. Периодът му в Хееренвен обаче не се разви по мечтания начин, като така и не се наложи в първия състав, за който записа само 2 минути в Ередивизие, а се подвизаваше с променлив успех и за втория тим, който завърши на последно място през изминалия сезон. Сега получава страхотен шанс да даде рестарт на кариерата си в състава на ЦСКА-София, който изпитва остра нужда от качествен плеймейкър. Дали ще се справи с нелеката задача предстои да разберем, а няма как да получим по-добра оценка на уменията му от тази на един от най-техничните халфове в родния футбол и бивш играч на Ботев Пловдив и ЦСКА Георги Георгиев-Гецата.

„Работил съм със Станислав Шопов и впечатленията, които е оставил у мен, са на много добър футболист. Въпросът е, че го бяха объркали тук. Тръгнаха да го пращат нагоре-надолу. Накрая се озова в Хееренвен. Както винаги в България някой мениджър се намесва и разиграва футболиста като панаирджийска мечка. Според мен той трябваше да остане още малко у нас, да се интегрира изцяло и да стане водеща фигура в първия състав на Ботев Пловдив и чак тогава да бъде продаден навън. А ние тук все гледаме „на юруш“ и бързо става ясно, че играчите не са били готови за тази стъпка в кариерите си. Но тогава Ботев имаха много вътрешни проблеми, не се знаеше какво ще се случи с клуба и за ситуацията с Шопов бе потърсено най-бързото решение“, отчита като грешка продажбата на халфа през лятото на 2020-а Георгиев. Той очерта и качествата, които са нужни на младежкия национал, за да успее в Борисовата градина.

„Слави притежава безспорни качества, по-добър е от всичките Варели, бидони и т.н., каквито имат в ЦСКА. Но за да успее на „Армията“, той трябва да покаже и характера, който изисква червената фланелка. Това се изгражда постепенно. С младите футболисти трябва да се работи много внимателно, да бъдат интегрирани в титулярния състав и да получат нужното доверие и търпение. Явно Шопов е имал труден период в Нидерландия и е нужно треньорите да не избързват с него. Вече имат примера с Филип Кръстев и Левски. Още един талантлив играч, който рано-рано бе пратен в чужбина и бе изгубил игрови ритъм, но с правилна работа бързо се превърна във важна част от състава на сините. В ЦСКА е трудно да се наложиш. Но докажеш ли се на публиката, ставаш герой. Сигурен съм, че тя ще подходи с голямо разбиране към него и ще му даде картбланш. Дори и да не започне много убедително, което е нормално за млад футболист, ще получи подкрепа и е длъжен да се възползва от нея. Привържениците на ЦСКА са изключително взискателни, но и обективни, те оценяват, когато някой се раздава“, категоричен е пред „Тема спорт“ бившият халф. Той открои и най-характерните черти в играта на Шопов.

„Най-силните му качества са брилянтна техника, страхотен ляв крак и нелош десен. Умее да импровизира, може да даде и извеждащ пас и да играе ек на ек“.

Слави Шопов остави много добри впечатления с изявите си за Ботев между 2018 и 2020 година, като записа 39 шампионатни срещи, в които отбеляза едно попадение и често разнообразяваше играта на канарчетата с нестандартни отигравания. Предстои да разберем дали ще успее да ги пренесе и на „Армията“.

„Радвам се, че в ЦСКА взеха млад български футболист, защото е време да спрем с привличането на играчи като Жеферсон и Юга, които едвам се движат по терена, а прибират по 15 хиляди евро. Затова и националният отбор е на това дередже“, завърши Гецата.