Еврошампион с Кристиано Роналдо е звездата на съперника на Левски в Лига на конференциите

0
Снимка: twitter.com/paok_fc
- -

Левски изтегли най-трудния от петте възможни съперника, които му бяха останали след предварителната разбивка па УЕФА. Другите варианти бяха Риека, Витория Гимараиш, Чукарички Белград и победителят от двойката Искра Даниловград-Лачи. Солунският клуб бе с най-висок коефициент в сравнение с останалите възможни, а като цяло на този етап от турнира беше пети по коефициент от всички 90 участници във втория кръг.

ПАОК завърши на второ място през миналия сезон в Гърция. Тимът остана на 19 точки зад най-честия шампион в последните 30 години – Олимпиакос. В последните 5 години именно солунският клуб е най-близо до гранда от Пирея и през 2018/19 година дори успя да наруши хегемонията му и да стане шампион. През онзи сезон ПАОК спечели и Купата на Гърция, стигайки до първия в историята си златен дубъл. В останалите 4 от предишните 5 сезона в гръцкото първенство пък „черно-белите“ завършиха на второ място. Треньор на отбора е Разван Луческу – син на румънската легенда Мирча Луческу. Така Левски за втори път в последните 21 години ще се изправи срещу легендарната румънска фамилия. През 2001-а „сините“ играха за влизане в Шампионската лига с Галатасарай, а начело на турския гранд тогава беше Мирча Луческу.

ПАОК разполага с няколко много големи звезди, които в кариерата си са играли в клубове от топ 10 на първенствата в Европа. Капитанът Виейриня, който играе като бек или крило, стана европейски шампион с Португалия през 2016 година, играейки рамо до рамо с Кристиано Роналдо. Освен това в кариерата си той има шампионска титла в родината си с Порто през 2007-а и Купа на Германия с Волфсбург през 2015 година.

Нелсон Оливейра пък има 17 мача за Португалия между 2012-а и 2017-а, както и Купа на Лигата на страната с Бенфика през 2012-а. Халфът Омар Ел Кадури пък е бивш играч на Андерлехт, Наполи и Торино. Доста познато име е и крилото Андрия Живковия, който е двукратен шампион на Сърбия с Партизан, а има и две титли на Португалия с Бенфика. Въпреки наличието на много чуждестранни звезди, конкретно през миналия сезон за най-добър играч в отбора е избран десният бек Лефтерис Лирацис.

ПАОК нашумя извънредно през 2018 година, след като президентът на клуба Иван Савидис нахлу на терена с пистолет в ръка. Етническият руснак побесня от решение на рефера, а това предизвика солидно наказание за клуба, което лиши ПАОК от титлата./ „Мач Телеграф“