Нов в Ботев (Пд) е чужденецът с най-силен дебют

0
Снимка: facebook.com/Botev.Plovdiv
- -

Мартин Секулич направи впечатляващ дебют за Ботев. Хърватският нападател се появи на почивката с жълто-черния екип, когато неговият тим губеше с 0:2 във Враца. Само девет минути му трябваха обаче да увенчае дебюта си с два гола. Времето, което измина между двете попадения пък бе едва 5 минути и така в 54-ата резултатът вече беше 2:2. Освен това и двата гола бяха изключително майсторски. При първия забележително бе овладяването преди завършващия удар, а при втория – отиграването с пета, след което топката спря в мрежата на Ботев Bp. За негово и на съотборниците му съжаление силният дебют на Секулич не се оказа достатъчен даже за една точка.

Със сигурност обаче той е чужденецът с най-силен старт с екипа на „канарчетата“. Статистиката показва, че той е едва вторият, който почва с два гола. Първи това направи тунизиецът Юнес Хамза. В началото на 2014-а година той стартира в Ботев с два гола и то срещу Лудогорец. Мачът тогава завърши 2:2, като интересното е, че това бе първо домакинство за клуба на базата в Коматево. На Хамза обаче му трябваха повече минути от тези на Секулич, за да стигне до втория си гол, а и времевото разстояние между двете попадения бе по-голямо. Те бяха отбелязани в 14-ата и 52-ата минути, като с тях Ботев повеждаше с 1:0 и 2:1, но не успя да задържи аванса си.

Освен двамата споменати играчи, в историята на Ботев Пд има още петима чужденци, които са дебютирали с гол, но само един. Интересното е, че до избухването на Секулич във Враца, последните двама, които стартираха с попадение, го правеха в пловдивското дерби. Джак Лейн се разписа за успеха с 2:1 в Коматево тази пролет, а през 2019-а същото направи и Густаво Афонсо за класическия триумф над Локомотив Пд с 3:0 през 2019-а. Единственият играч на Ботев, който дебютира със загуба и гол, е Емануеле Морини. Италианецът вкара при поражението от Литекс в Ловеч с 1:2 през есента на 2009-а година. Бултрасите обаче го помнят с хубаво заради един друг негов гол, оказал се победен. По-късно през сезона Ботев спечели на своя стадион срещу Локо Пд с попадение именно на Морини./ „Мач Телеграф“