Мъри vs Луческу или Просякът и Принцът

0
Снимка: levski.bg
- -

Не е тайна за никого, че надеждите на феновете на Левски за чудо срещу ПАОК, са свързани с един човек – Станимир Стоилов. И няма как да е иначе, след като без него едва ли щеше да има нова „синя“ приказка, свързана с трофей. Съперникът от Солун също е в процес на сменяне на кожата при това с по-млада. Затова в Гърция са категорични, че и там нещата ще бъдат решени от един фактор – Разван Луческу. Треньорът, който върна „двуглавите орли“ на картата, след като много други преди него си счупиха главите с тази задача, нищо че Иван Савидис не жалеше средства. Кой от двамата ще надделее – ще стане ясно днес.

Но нека да видим какъв път минаха двамата, за да стигнат дотук. Ако оставим настрана, че Стоилов е роден с две години по-рано, то между тях има доста интересни неща, най-вече години, които да ги свързват. Разбира се, двамата извървяват и доста различен път преди да ги споходят успехите. По този показател този дуел може да бъде определен на битка между Просякът и Принцът. Станимир Стоилов не се притеснява да разказва за 70-те години, в които е преминало детството му, както и за онова момче по потник, шорти и гуменки, потънало в прах и с разранени колене, което нахлува в спортното училище и заявява гръмко: „Трябва да ме запишете“. И понеже, според мъдрите мъже по онова време, не е сред най-високите, то е пратен да тренира други спортове, докато се добере отново до топката. Оттам трябва да се пребори в отбор, пълен със стари и изпитани бойци, какъвто е Хасково, за да сбъдне мечтата си да играе в гранд. За късмет на „сините“ фенове това е Левски. Стоилов преминава и през почти всички постове по време на богата си футболна кариера. За разлика от него Разван Луческу е орисан да успее от бебе. Баща му Мирча е една от най-големите легенди на Динамо Букурещ по времето, когато този тим е под шапката на тайните служби на Румъния. Ясно е, че само споменаването на фамилията му, гарантира отваряне на врати, които иначе и с топ не може да се отворят за други. Освен това той си избира и пост, на който не се изисква постоянно да бъде сравняван с баща си. Разван избира да е вратар, а Мирча пише история като крило. Записва близо 250 мача в елита на северната ни съседка, а в чужбина има само един отбор – Крема от Италия. Там обаче пази едва в 3 официални мача.

Треньорската им кариера също е доста по-различна, но и двамата имат сериозни хора, които да се застъпят за тях. При Мъри това е Наско Сираков, който първо го препоръча на БФС, а след това го взе със себе си и в Левски. А при Разван е ясно – татко, който твърди, че издънката му няма какво да учи повече.

1985,2003, 2005

2 години и четири дни не позволяват на Станимир Стоилов и Разван Луческу да са абсолютни астрални близнаци. Родният спец е роден на 13 февруари 1967 г., а колегата му – на 17 февруари 1969 година. Интересното обаче е, че има три години, които свързват двамата треньори, които са обединени и от знака на Водолея. През 1985 година Станимир Стоилов се озовава в първия отбор на Хасково. Тогава пък Разван къса с таткото и Динамо и преминава в Спортул, където пробива и при мъжете. Следва 2003 година, която се оказва последна за тях във футбола като състезатели. Две години по-късно и двамата са хит. Стоилов прави пробив в Европа с Левски, а Луческу прави това с Рапид. Фортуна обаче тогава ги разминава.

4-2-3-1

Любимата схема и на двамата треньори. Стоилов обаче бе принуден на „Герена“ при завръщането си да прибегне и до 3-5-2. Най-вече заради липсата на достатъчно кадри. Нещо, което не може да се каже за Разван Луческу, който се радва на почти всичко, което може да си пожелае.

„Мач Телеграф“