Ако в Гърция реват от липса на опит, в Левски трябва да късат ризи и да си скубят косите

0
Снимка: levski.bg
- -

В последните дни гръцките медии не спират да правят драми около липсата на опит в играчите на ПАОК. Причината е, че Разван Луческу заяви състав в УЕФА с няколко играчи, на които им предстои да направят дебют в Европа. Ако бъдем по-точни – става въпрос за 7 души. Към това трябва да прибавим и обяснението, че става въпрос за нови попълнения. Едно от тях дори идва от Южна Америка (б.р. Николас Калната) и тепърва ще се запознава с турнирните битки на континента.

И ако „двуглавите орли“ имат причини да се оплакват, то какво да каже Станимир Стоилов. Треньорът на Левски има в съблекалнята си едва петима футболисти, които са калени в мачове в Европа – Николай Михайлов, Георги Миланов, Ноа Сонко Сундберг, Ивелин Попов и Филип Кръстев. Те общо имат 139 двубоя зад гърба си. Лидер е Георги Миланов с 58 мача, а Полето и Ники имат по 36. Редно обаче е да отбележим, че единствено Попов има пресни спомени от мачове в Европа, където за последно се подвизаваше със Сочи. Спомените на Ники са от времето му като страж на Твенте, а Миланов ще се завърне в турнирите след 3 години пауза. Спомените на Сундберг пък са от далечната 2015 година. Кръстев също почива 2 години докато търсеше реализация в Белгия, Франция и Нидерландия. Ако влезем в стилистиката на комшиите, то Мъри трябва да къса ризата си, Наско да си скубе косите, а Иво Ивков да не спира да реве от здрач до зори. Защото срещу тях има отбор, в който само трима имат повече мачове от левскарите в Европа. Общо двубоите на ПАОК са 379, а ние говорим за Диего Бисесвар (44), Андрия Живкович (59) и Виейриня (63). Последният дори е и европейски шампион с Португалия! Над 10 е мача в Европа имат още Сверир Ингасон (20), Ясмин Куртич (22), Томас Мург (46), Щефан Шваб (48), Дъглас Аугусто (18) и Живко Живкович (20). За капак на „Тумба“ имат и играч, който е натрупал половината си мачове в Европа със синята фланелка. Това е Янис Каргас. Защитникът игра 3 пъти с Левски в турнирите, а толкова мачове има и за Динамо Брест.

Всъщност Стоилов се лиши от още един мач в Европа. Точно толкова има Анте Блажевич в турнирите – 1 мач, но пък знаем, че получи и присъдата, че не става за Левски на този етап./ „Мач Телеграф“