Левски отеснява на Уелтън

0
Снимка: levski.bg
- -

Преди 2 години отчаянието в Левски бе толкова голямо, че от клуба открито говореха, че нямат място в евротурнирите, след като 12 месеца по-рано кипърски тим – АЕК Ларнака, им е вкарал 7 безответни гола в 2 мача. През лятото на 2022-а обаче положението е коренно различно. След като в две поредни кампании въпросът бе „Ще стартира ли Левски шампионата и с кои футболисти ще го направи?“, сега ситуацията е друга. Такава, че сините да са „хвърлили ръкавицата“ на игралия през пролетта четвъртфинал в Лигата на конференциите ПАОК. И след 2:0 в първия двубой на „Георги Аспарухов“ да мечтаят за европробив.

Успехът над тима от Солун бе впечатляващ. А в основата му стоеше играч, който до края на миналата година се луташе по трета дивизия на Бразилия. Това е 24-годишният Велтон. Фланговият нападател бе във вихъра си срещу двуглавите орли и в основата на синята победа.

Точно в 33-ата секунда на мача капитанът Николай Михайлов изрита топката от ръка. Бившият защитник на сините Янис Каргас я отигра лошо с с глава и вместо да я избие, тя отиде зад него. Уелтън видя грешката, ускори и буквално за 5 крачки се измъкна между бека и другия централен защитник, а след това елегантно прехвърли излезлия да го пресрещне на границата на наказателното поле вратар – 1:0 в 40-ата секунда! 7 секунди, които минават като един миг, но показват класата на един играч. Защото само за няколко мигвания на окото е разчел правилно ситуацията, изготвил е план в главата си как да я отиграе – и най-важното, сполучил е с изпълнението му.

И ако си мислите, че е било просто случайност, то последвали събития в двубоя показват точно обратното. 18:33 минута – Уелтън отнема топката на около 7 метра от аутлинията в собствената половина. Повежда си я уверено, преодолява съперник, хвърлил се на шпагат, след което пуска отличен пас към тръгващия на скорост Георги Миланов. И всичко това пак за 7 секунди. А след още 8 топката отново е в мрежата на ПАОК, но този път головият изстрел е на Билал Бари. Който получава топката на отлична позиция, защото… Уелтън го е изпреварил, и е увлякъл централен защитник!

С бедра като на скиор, бразилецът не спира да слаломира между бранителите. Най-силното му качество е бързината, което му позволява с лекота да преодолява съперниците. Има рязък старт, с който сякаш се катапултира и вече е крачка пред противника.

Е, има и неща в играта му, заради които е на „Герена“. Не липсват моменти, в които „забива“. Тогава започва да прекалява с влизанията си навътре към пеналта в опит да си осигури пространство, за да шутира. И дори и да не е на добра позиция, пуска удар, вместо да потърси по-добро развитие на нападението.

Тези аспекти обаче могат да се изчистят. И не променят мнението, че Уелтън е човек, който дава друга насока на двубоите. Той е от хората, които създават поне по едно чисто положение на мач. Именно бразилецът узакони класирането на Левски за финала за купата с попадението си в полуфинала-реванш срещу Лудогорец (1:0). След това в битката за трофея в ЦСКА-София (1:0) показа настоятелност и отне топката на Томас Лам и след това сините вкараха.

Крилото е отлично попадение. И точно се вписва в сегашната „кризисна философия“ на Станимир Стоилов – взимане на играч без или за малко пари, който след това да бъде развити и продаден. А от трансфера му в касата да влязат добри средства, които да отидат за изчистване на дълговете.

Ако Уелтън продължава в същия дух, то скоро Левски ще му отеснее. Това обаче ще е отлична новина и за двете страни. И ще е доказателство за качествата на Станимир Стоилов – селекционни, треньорски, менторски. На дневен ред обаче не е трансфер, а реваншът с ПАОК. Защото надеждите на феновете за елиминиране на гърците в най-голяма степен са свързани с играта на бразилеца, с фланелката с №17 на гърба.

Янаки Димитров/ „Тема спорт“