Лудогорец по стълбата на парите

0
Снимка: ludogorets.com
- -

Лудогорец приема тази вечер от 20:45 часа хърватския хегемон Динамо Загреб в първи мач от третия квалификационен кръг на Шампионската лига. Това е сблъсък, който ще даде поне частичен отговор на въпроса имат ли сили орлите да попаднат в отбраната компания на груповата фаза на турнира на богатите? Елиминирането на черногорския Сутиеска и ирландския Шамрок Роувърс „бе за закуска“. Тези отбори бяха задължителни, защото осигуриха на тима евродвубои за цялата есен. Лудогорец вече си гарантира участие в груповата фаза на Лигата на конференциите. Това обаче не топли шефовете на клуба от Разград. Защото целта е една – влизане в Шампионската лига.

Лудогорец досега бавно се изкачваше по стълбичката на парите. Групите на ЛК носят на всеки тим 2.94 милиона евро (б.а. – в сумата не влизат парите, заработени от клуба до момента). Попадане в тези на Лига Европа е оценено на 3.63 милиона евро. А за влизане в тези на турнира на богатите сумата е 15.64 милиона евро! Сблъсъците с Динамо Загреб са за чисто и просто чисти 5 милиона евро – толкова се полагат за класиране на плейофи за ШЛ, като към тях се прибавят още около 700 хиляди евро от разликата между наградния фонд за влизане в групите на ЛЕ и ЛК. Тоест пред Лудогорец има на масата над 10 милиона лева! Такъв е минималният финансов залог за Анте Шимунджа и възпитаниците му в предстоящите срещи със старите познайници от Динамо. Като в тази сума не влизат странични приходи и благинки от УЕФА.

За жалост на словенския треньор на орлите точно за толкова важните мачове той има и най-големите проблеми, откакто пристигна в клуба през зимата. Халфовата линия на тима ще е такава, каквато не е излизала в други официални срещи. Причината – лекарският щаб не успя да възстанови Клод Гонсалвеш. Отсъствието на португалеца е сериозен удар! Още повече, че аут е наказаният Мануел Кафумана-Шоу, който бе изгонен в реванша с Шамрок Роувърс. След двубоя в Дъблин пък бе финализиран трансферът и на третия човек, умеещ да играе в средата на терена – Алекс Сантана. Бразилецът бе продаден на Атлетико Паранаензе. На пожар в клуба бе привлечен полякът Якуб Пьотровски от втородивизионния Фортуна Дюселдорф. Вчера Анте Шимунджа разкри, че той е картотекиран в УЕФА. Полузащитникът пристигна миналата седмица и игра едно полувреме при 5:0 над Спартак Варна. Сега ще му се наложи да е титуляр в толкова важна битка. А най-вероятно до него ще бъде върнат Доминик Янков. Така в ролята на плеймейкър ще остане най-креативният играч на тима Каули. Има вариант и централният защитник Георги Терзиев да бъде ползван като дефанзивен халф или да започне младокът Иван Йорданов, но той е малко вероятен.

На вратата ще е Серджиу Падт, а пред него в отбрана ще действат Карничник, Пластун, Вердон и капитанът Недялков. Изборът за атакуващи играчи от фланговете е голям, но се очаква да стартират Текпетей и Десподов. Трансферът на Пиерос Сотириу в Япония бе отложен и именно кипърският таран ще е на върха на атаката. Той ще бъде предпочетен пред Матиас Тисера и Игор Тиаго.

Лудогорец срещу Динамо Загреб – епизод 3. Прожектирането на първата част от него започва тази вечер. Предишните сблъсъци не разочароваха. Какво ни очаква сега?/ „Тема спорт“