Какъв Левски ще видим в Малта?

0
Снимка: levski.bg
- -

Първите опасения на Станимир Стоилов преди гостуването на Хамрун Спартанс бяха, че ще се наложи неговият тим да води играта, а треньорът на Левски явно към този момент не е уверен, че това може да се случи така, както на него му се иска. За класата на малтийците най-добре говорят букмейкърите, при които рядко има разминавания на стойностите. Коефициентите за утрешния двубой са почти същите като на домакинството на сините с ПАОК. Тоест сега малтийците най-вероятно си казват, че ще стане голямата работа, ако елиминират Левски. За чудо и подвиг още не сме разбрали да говорят, по-скоро сините бяха придали прекалено голяма важност на тима от Солун още преди първия мач.

Интересно е също, че както големи гръцки клубове отпаднаха от Европа, в същото време малтийски тимове продължават напред, а възходът на сините от последната година се явява нещо като кантар по средата. Дано на „Герена“ отчитат и тези тенденции, много важно е да се прецени докъде е надценяването на богатите и големите и докъде да е подценяването на скромните. И това трябва да се повтаря непрекъснато в съблекалнята на Левски не само сега и независимо от първия мач в Малта. Ако някога се говореше, че силите са изравнени и слаби отбори няма предимно като застраховка и от уважение към клишетата, сега това е изпълнено със съдържание. В Хамрун Спартанс имало някакви бразилци и други здрави чужденци сочат първите впечатления от „Герена“. Същите са били и първите впечатления на „Тумба“, когато са разбрали, че на пътя им е Левски. Някаквите бразилци и здравите други чуждестранни играчи ги има навсякъде, въпрос е на преценка и проучване кой какъв е и не на последно място кой треньор ги събира тези бразилци и после ги тренира.

И сега малко конкретика по въпроса с това кой какво мисли за съперника си още преди да го е срещнал на терена. Съмняваме се, че Хамрун ще започнат мача срещу Левски така, както стартираха сините срещу гърците в София, най-малкото защото столичани няма как да допуснат елемент на подценяване, така както видимо го бяха направили хората на Луческу преди двубоя на „Герена“. ПАОК късно разбраха къде са и какво им се случва, докато тимът на Станимир Стоилов много добре знае къде отива и какво трябва да се случи. Тези първи сини минути в София не трябва да бъдат допускани с обратния (в случая червено-черен) цвят в Малта. Трудно би било да се допуска как биха се разбили събитията при ранен първи гол утре, но ако стане като на „Герена“ с 2:0 до полувремето и обърнатата каруца на Мъри ще е факт.

Твърде интересна е ситуацията и с постройката на Левски. Получава се вътрешно дерби на схемите, сблъсъкът на постройките е доста интересен. Онова, минаващо за любимо на Стоилов 4-4-1-1 с един изнесен нападател и един лек зад гърба му, среща сериозна съпротива от страна на подхода с трима централни защитници. Дали по различно стечение на обстоятелствата, свързано с кадрови проблеми и специфика на игра на съперника, но при натопорчените двубои на тима треньорът избира постройка 3-5-2 или, ако искате, 5-3-2, или пък 3-5-1-1. В двата мача с Лудогорец за купата Стоилов излезе с тримата обичайни в линия отзад, същото беше и в двубоя с шампионите за първенство в София, после на финала за купата с ЦСКА-София и сега двата пъти с ПАОК. В началото уж беше извънредно, уж беше за малко, уж само сега, но се оказа, че треньорът на Левски трайно вгражда тази постройка.

Интересно какво ли ще е в Малта, а трябва да се отбележи, че не е изключено напред във времето да видими и промяна в движение, ако ситуацията го изисква. Да се преминава от 3-5-2 към 4-4-2 за секунди не е шега работа и изисква много, много тренировки, а и репетиции в игрова обстановка, да речем, в българското първенство. В сериозните шампионати, където обаче разполагат със сериозни и школувани футболисти, тези корекции стават сравнително лесно и безболезнено, но при сините случаят е доста по-различен и е възможно да видим такъв висш пилотаж след месеци.

Как ще подходи Стоилов в Малта, не е въпрос само до схемата, но и до изпълнителите. Ако приемем, че Левски пак ще е с трима централни защитници, веднага изниква въпросът за левия фланг, тъй като трябва да се избира един измежду Патрик-Габриел Галчев и Цунами. Логиката при такива двубои срещу недобре известен и разучен противник е сините да стартират с българския играч, който е предимно дефанзивен боец и след като се види дали дяволът е толкова черен, в игра да влезе предимно офанзивният бразилец. Но всичко това е при условието, че Левски ще стартира нахакано от позицията на фаворит. Ако Стоилов иска още от първата минута да задраска всякакви домакински фактори и да покаже кой ще кара влака, вероятно ще тропне по масата и ще излезе с Цунами в титулярния състав, независимо от това дали ще е с трима, или с двама централни бранители.

От друга страна е ясно, че последното попълнение Петрис застана с гръм и трясък в стартовата единайсеторка. А положителното за треньорския щаб на сините е, че си произведоха универсален флангови играч в лицето на Галчев и могат при всякакви схеми да го ползват или отляво, или отдясно. Но както се казва, има време до мача, някои важни решения от треньора се взимат в деня на двубоя, а и нищо чудно в Малта да видим нещо, което не сме виждали досега.

Желю Станков/ „Тема спорт“