Базел плаши ЦСКА-София с нападател от Висшата лига

0
Снимка: twitter.com/fc_basel
- -

Базел е един от двата потенциални съперника на ЦСКА-София в Лигата на конференциите. „Синьо-червените“ трябва да отстранят Броьндби, а „армейците“ – Сейнт Патрикс, за да се срещнат във фазата на плейофите. Швейцарците са добре познат съперник за ЦСКА-Sofiq. „Червените“ ги победиха с 3:1 като гост през 2020 година, за да влязат в групите на Лига Европа. Тогава заради COVID-19 ce игра само един мач. Артур Кабрал изведе Базел напред с попадение от дузпа в 54-та минута, но с два гола на Тиаго (72, 88) и един на Ахемд Ахмедов (90+7) ЦСКА-София успя да обърне.

Иначе Базел и автентичният ЦСКА имат два мача помежду си в групите на Лига Европа през 2009 година. Швейцарците печелят мача в София с 2:0, а у дома с 3:1. Любопитното е, че настоящият треньор на тима Александер Фрай наказва цели четири пъти „армейците“. Той вкарва и двата гола за успеха на стадион „Васил Левски“, а в ответната среща забива още два, като един е от дузпа.

Базел не е ставал първи в Швейцария от 5 години, а това е неестествено дълъг период от време за 20-кратния шампион. През миналия сезон на „Санкт Якоб Парк“ останаха без трофей, след като завършиха на второ място в първенството (с 14 точки зад Цюрих) и отпаднаха позорно едва в третия кръг на турнира за Купата. Ръководството на клуба взе крути мерки и освободи треньора Патрик Рахмен за сметка на легендата Александер Фрай. 43-годишният бивш нападател е голямо име за Швейцария и със своите 42 гола е водещ реализатор в историята на националния отбор. Той завърши кариерата си в Базел през 2013 година с впечатляващата статистика от 72 гола в 103 мача за първенство. Той веднага започна да трупа опит в треньорската професия. Пет години работи в школата на Базел и дори за кратко бе временен старши треньор на първия отбор. През последните два сезона той се отдели, а миналата кампания успя да спечели титлата във втора дивизия с непретенциозния Виндертур. Това му спечели трансфер у дома в Базел, където е роден.

Фрай спечели само 2 точки в първите си два мача за Базел през новия сезон, но със сигурност е голямата фигура за швейцарския клуб. Неговата аура ще е много важна за иначе младия състав, който ръководи.

За участието си в Лигата на конференциите Базел се подсили с добри играчи като бившия вратар на Борусия Дортмунд Марвин Хитц, който пристигна със свободен трансфер.

През последните часове на „Санкт Якоб Парк“ пристигна и нападател от Висшата лига. Анди Зекири от Брайтън ще изиграе сезона под наем в Базел. 23-годишният швейцарски национал избухна със 17 гола за Лозана през сезон 2019-20, но откакто заигра в Англия головете секнаха. Алекс Фрай ще се надява да върне головия нюх на Зекири, който ще се конкурира за титулярно място с унгарския национал Адам Салай./ „Мач Телеграф“