Простият футбол и „червеното“ прераждане

0
Снимка: cska.bg
- -

ЦСКА-София е променен! ЦСКА-София играе различно, директно, просто. Още на първата си пресконференция преди два месеца новият старши треньор Саша Илич обясни, че най-сложно е да играеш просто. Повтори го още няколко пъти след старта на официалните мачове, но в неделя срещу Берое отборът за сефте показа какво всъщност има предвид сръбският наставник. ЦСКА-София демонстрира зачатъците на „простия футбол“ на Илич, като практически реши мача със „заралии“ още до средата на полувремето с головете на Гарсес още в 5-ата минута и на Назон в 18-ата. Нещо, което през миналия сезон се случи само веднъж и то когато всичко в първенството вече бе свършило – Йомов вкара два бързи във 2-ата и 20-ата минута при протоколното 3:1 над Славия в плейофите срещу „детската градина“ на Загорчич. Публиката на „Армията“ твърде рядко в последните години има щастието спокойно да доизгледа сигурен успех на любимците си, а не да трепери до края при едно попадение аванс.

Но да се върнем към „простия футбол“ на ЦСКА-София. След половин дузина попадения след ъглови удари „армейците“ се отпушиха и от игра, реализирайки три пъти след прецизно и красиво изработени ситуации. Комбинациите Шопов – Де Нойер – Гарсес и Вион – Назон преди почивката, както и Туфегджич – Морено за третия гол доказаха, че Илич лека-полека започва да сътворява така желаната и нужна промяна в тима. С фантазия, с директни пасове в коридор или зад гърба на защитата, без постоянно изсипаните дълги топки към централния нападател или диагонали към крилото. Макар че отмененият гол на Дончев през втората част дойде точно след изритана и свалена с глава на центъра топка от Морено, мигновен спринт на Гарсес вляво и успоредно подаване към останалия сам младок – опростено, директно и бързо. Е, в случая колумбиецът бе в засада преди въздушното единоборство, но принципът е ясен. Без излишно забавяне, преобладаващо вертикални комбинации – т.е. пасове напред, а не назад и настрани. Неслучайно и статистиката след мача показа, че Берое е имал по-голямо владение от ЦСКА-София – 52% за гостите срещу 42% за столичани. Но пък ефективността на „червените“ бе впечатляваща – 11:4 удара, от които 8:1 точни.

И ако впечатленията от един-единствен мач могат да лъжат, а кадровият „недоимък“ при старозагорци все пак е необходимо да бъде отчетен, то други две тенденции при Саша Илич постепенно се превръщат в константа. Това са ротациите в състава и безпрекословното му доверие в младите български футболисти. Сгъстеният цикъл от мачове някак си естествено съчета нуждата от промени в стартовата единайсеторка и готовността на Сале да пуска „дечковците“, както той сам ги нарича. Надали и най-големите оптимисти-патриоти, симпатизиращи на ЦСКА-София, са очаквали 20-годишният Християн Петров да е изиграл пълния сбор от 360 минути след началните четири кръга. При това само три месеца след кошмарното 0:5 от Лудогорец в Разград, когато бранителят сбърка при първия гол. Сега обаче е видимо как роденият в Пловдив защитник израства от мач на мач и действа с все по-голямо самочувствие. Йоан Бауренски също започна четири срещи като титуляр и дори записа асистенция при петия гол срещу Берое, макар и основната грешка да бе на вратаря Караджов. Възходът на Асен Дончев пък бе възнаграден от победния гол над Черно море, а Галин Минков дочака евродебют при това като титуляр срещу Македония ГП. Отпушването на Назон може би ще понамали игровото време за Калоян Кръстев и Радослав Живков, но и те получиха немалко шансове на старта на сезона. Пълният комплект от мачове при Станислав Шопов пък дори не е изненада, макар че от халфа ще се очаква още, особено в конкуренцията на Туфегджич и новопривлечения Линдсет. Но дотук Илич ротира успешно и самите позиции на офанзивните си играчи.

Прераждането на ЦСКА-София на фона на горчивия завършек на миналия сезон е видимо. Най-вече в желанието, хъса и борбеността до края на двубоите. Няма го дълбокото затваряне при минимален аванс, а двете убедителни победи с 4:0 и 5:1 донесоха и сериозно настроение в тима.

Възкръсването е най-ясно при петголовия Маурисио Гарсес, а и при Браян Морено. За броени седмици двамата извървяха пътя от дуо зимни трансферни разочарования до хора, които могат да решават мачове. Особено 25-годишният бразилец демонстрира забележителен прогрес, а усмивката на лицето му показа, че адаптацията му към България е вече завършена. Доколко ЦСКА-София е набрал скорост за голям скок, ще се види още утре срещу Сейнт Патрикс. Ирландците със сигурност не са от класата на Базел или Брьондби, но „армейците“ традиционно играят мъчно срещу британски представители средна ръка – Дери Сити, уелският ТНС и северноирландският Клифтънвил са достатъчни примери. Тимът на Тим Кланси залага на много физика и здрави единоборства, а и също като ЦСКА-София играе стабилно при статични положения.

Именно утре обаче Саша Илич няма да изненада радикално със състава си, след като двамата капитани Матай и частично Турицов отдъхнаха през уикенда, а срещу „светците“ ще е нужен именно опит. Такъв какъвто самият Сале трупа в движение при дебютната си кампания в турнирите на УЕФА. Но той вече даде искрата за промяната и събуждането на ЦСКА-София. Остава началният тласък да се превърна в мощен скок през настоящия месец, а доверието към него да му осигури спокойствие да надгражда започнатото. Иначе срещу Сейнт Патрикс ще има още един коз на трибуните – магията на големия Христо Стоичков, който миналото лято беше на кадем при епичното 3:0 над Виктория Пилзен.

Владимир Иванов/ „Мач Телеграф“