Левски мина страшното, идва трудното

0
Снимка: levski.bg
- -

Левски гостува на Хамрун Спартанс тази вечер от 20:30 часа на националния стадион в Малта в първи мач от третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Едва ли на 15 юни мнозина са вярвали, че сините ще стигнат до този мач, защото точно на тази дата жребият отреди за съперник във втория кръг пресния четвъртфиналист в ЛК ПАОК. Оттогава обаче изминаха точно 51 дни. Време, през което изтече много вода. А Левски на Станимир Стоилов акумулира такава енергия, която за нищо на света не бива да пропилява.

След дълги години на страдание изглежда, че звездите най-накрая се наредиха така, че сините да влязат успешно в ролята на Пепеляшка. И с мачове, които допреди 2 години не искаха, сега да имат възможност да си подредят къщата.

Сблъсъците на континенталната сцена носят средства, които в момента за Левски са жизненоважни. Влизане в групите на ЛК носи 2.94 милиона евро – сума, която на фона на финансовата ситуация на „Герена“ се счита за животоспасяваща. А пътят към слагането й в джоба е открит – малтийците в никакъв случай не са от класата на ПАОК. От такова ниво не са и евентуалните съперници в плейофа – АЕК Ларнака или Партизан, въпреки че те играят в по-качествения турнир Лига Европа. Затова и сините са длъжни да осребрят успеха над ПАОК. А още два пълни стадиона до групите и евентуално нови 3 в тях със сигурност биха свалили финансов воденичен камък от шията на клуба.

Освен като приходи, срещите от ЛК са идеални и за израстване на отбора. Мачове под напрежение и пред много зрители със сигурност ще накарат младия състав на Левски да продължи да крачи напред. Това са сблъсъци, с които се показваш пред Европа и можеш да събереш доста „зяпачи пред витрината“. Всъщност такива вече не липсват пред сергията с играчи на „Герена“, което само може да радва треньор и ръководство.

Наред с това с представянето на континенталната сцена можеш да взимаш респекта и на конкурентите на вътрешната сцена. Точно това правеше преди време тимът на Станимир Стоилов от периода на Синята приказка. Не бива обаче да забравяме как приключи тя – с идиотия срещу Тампере, която дойде в момент, в който никой не очакваше. Всъщност сините са царе на такива прочувки и географски открития. Които не липсват и в по-ново време – отпадане от… лихтенщайнския Вадуц. А историята помни още доста такива звучни провали срещу отбори, срещу които Левски е бил абсолютен фаворит.

За първи път днес сините ще излязат в Малта. Ще бъде жега, а срещу тях ще имат коварен съперник. Но за хората на Станимир Стоилов нищо не трябва да има значение. Важно е отборът отново да бъде наперен и уверен в силите си и да покаже това, което видяхме и преди седмица. За Левски страшното мина с елиминирането на по-класния ПАОК, наред е трудното, но сладкото. Но в клуба да не забравят, че то може и да загорчи. Особено ако са си вдигнали носовете след гръцкия епос и написаната героична песен. Защото има вариант стореното бързо да бъде заменено с драма. Станимир Стоилов отлично знае това и до момента ловко успява да не позволи влизането в подобни ситуации.

„Господ дава, но в кошара не вкарва.“ Наред са Мъри и момчетата му. Всичко е в ръцете и краката им. Те отдавна показаха, че с развитието си са изпреварили клуба. Сега са нужни нови усилия за пълното му изтеглянето от калта. Първата крачка трябва да бъде направена тази вечер на „Та Кали“. След това остават още три, но всяко нещо с времето си.

Янаки Димитров/ „Тема спорт“