Потресаваща статистика за дузпите на Лудогорец

0
Снимка: twitter.com/gnkdinamo
- -

В последните дни се разразиха сериозни дискусии около съдийството на французина Беноа Бастиен в реванша от третия квалификационен кръг на Шампионската лига Динамо Загреб – Лудогорец (4:2). В него той изгони трима играчи на орлите, а наред с това даде и 2 дузпи за хърватите на „Максимир“. Те бяха реализирани от Мислав Оршич и Бруно Петкович. Справка на „Тема Спорт“ показва, че в евротурнирите в полза на разградчани 13 пъти е показвана бялата точка, а в техен ущърб цели 20.

Естествено, по коренно различен начин стоят нещата на родна сцена. Разликата обаче е потресаваща. У нас Лудогорец е получил цели 75 дузпи, а срещу него са изпълнени само 17. Всеки може да си прави изводите.

Всъщност Бастиен е четвъртият рефер, отсъдил 2 дузпи в един мач от евротурнирите срещу орлите. На 17 юли 2013-а това прави и англичанинът Антъни Тейлър при гостуването на Слован Братислава (1:2) в двубой от втория квалификационен кръг на ШЛ. Това е и първият двубой на рефера в турнира. В началото на втората част той дава дузпа за домакините, но Владо Стоянов спасява изстрела на Павел Форщ. В добавеното време на мача Юрай Халенар бележи второто си попадение в двубоя от бялата точка.

На 1 октомври 2014-а шотландецът Крейг Томпсън дава две дузпи на Реал Мадрид на Националния стадион „Васил Левски“. Първата е пропусната от звездата Кристиано Роналдо – Владо Стоянов отразява в 11-ата минута, но в 19-ата португалецът този път вкарва втория 11-метров наказателен удар.

Друг арбитър, свирил 2 дузпи срещу Лудогорец, пък е руснакът Витали Мешков – на 10 декември 2020-а при успеха с 3:1 на ЛАСК Линц. Първата е спасена от Пламен Илиев, но втората е реализирана.