Хиксовете са на изчезване у нас

0
- -

Снощи започна седмият кръг от сезона в Първа лига, което означава, че вече е време за първи впечатления и коментари. От по-общата картина прави впечатление, че има голяма разлика между отборите от горната и долната половина на таблицата. Най-лесната за откриване причина за това е увеличаването на броя на отборите от 14 на 16. Логично е при по-голям брой клубове в елита и поляризацията между тях да стане по-сериозна. И съответно в повечето мачове единият отбор да доминира много над другия и все по-малко мачове да завършват наравно.

От 43 изиграни срещи от началото на сезона едва 8 приключиха при знак „Хикс“. Това прави 18.6% от всички двубои. От статистиката става ясно, че толкова нисък този процент не е бил от 9 години. През 2013/14 равенствата бяха – 18,05%, или както се вижда почти идентично с положението в момента. От началото на 21-и век има само два сезона, в които „хиксовете“ бяха значително по-малко от сега. Това са 2002/03 – 14,29% и 2006/07 – 13,75%. Може би и сега щяхме да сме близо до тези проценти, ако се бяха изиграли и отложените мачове.

Така или иначе спадът при равенствата е сериозен. И съвсем логично един от сезоните с най-много ремита беше този, в който клубовете бяха най-малко и силите най-изравнени. Става дума за 2015/16, когато в Първа лига имаше само 10 отбора, а равенствата бяха над 25%. Споменатият сезон е на второто място през 21-и век, а на първо 2020/21 когато процентът на ремитата надхвърли 28. Спрямо тогава в момента имаме близо 10% спад. Цели 5 пък са клубовете от Първа липа, които нямат равенство от началото на сезона – Левски, Хебър, Арда, Славия и Черно море.

Като цяло равенствата в първенствата преди 1994 година са повече, тъй като дотогава те са били с цената на половин победа. Просто защото, ако спечелиш получаваш две точки, а при „хикс“ една. Сега победителят взима три, а ремито представлява 33% от пълния комплект точки./ „Мач Телеграф“