Лукойл купи известния руски клуб Спартак Москва

0
- -

Руският енергиен гигант Лукойл потвърди, че е закупил 100 процента от акциите на футболен клуб Спартак Москва, като добави, че дългогодишният президент на клуба Леонид Федун напуска поста.

Спартак е най-успешният руски клуб по отношение на вътрешните титли, спечелвайки 22 титли в СССР и Русия, но напоследък примата в руската Висша лига се държи от Зенит Санкт Петербург. Лукойл вече беше спонсор на клуба, а сега купи целия клуб и техния стадион Откритие Банк Арена с 45 000 места.

„В близко бъдеще „Лукойл“ планира да направи още стратегически инициативи за укрепване на системата за управление в отбора. Компанията вярва, че тези инициативи със стабилно спонсорство ще укрепят клуба“, се казва в съобщението на Лукойл, втората по големина петролна компания в Русия след Руснефт.

66-годишният Федун, който дълго време беше лидер на отбора и в същото време е съосновател на Лукойл, се оттегля от всички постове и се пенсионира. 35-годишната му съпруга Зарема Салихова е една от най-противоречивите жени в руския футбол, откакто беше част от борда на отбора и често решаваше за подкрепленията.

Спартак сложи край на 16-годишна серия без титли под ръководството на италианския треньор Масимо Карера през 2017 г., но Локомотив Москва спечели титлата през следващия сезон, последвано от спонсорирания от Газпром Зенит четири години като шампион.