Петър Александров: Базел ще излезе с нож между зъбите!

0
- -

Легендарният български нападател и бронзов медалист от САЩ’94 – Петър Александров – сподели очакванията за мача-реванш на ЦСКА-София с Базел. Ето какво каза той пред „Тема спорт“:

Треньорът на ЦСКА Саша Илич заяви преди първия мач срещу Базел в София, че без значение какво ще се случи на „Васил Левски“, всичко ще се реши в реванша на „Санкт Якоб Парк“. Сега такива са настроенията и в Швейцария. Армейците взеха аванс в първата среща, но Базел не е казал последната си дума и червено-сините се готвят за нов обрат, какъвто постигнаха преди само две седмици срещу датския Брьондби. Тимът, воден от Александър Фрай, отнесе много критики от местната преса за представянето си в българската столица. Още преди мача бе отчетено, че Базел изгражда изцяло нов отбор, с нов треньор, непрекъснати ротации. И липсата на сработеност и изчистен игрови облик пролича и на „Васил Левски“. Тимът продължава да изпитва сериозни проблеми в атака, като в пореден двубой профука стопроцентова голова възможност чрез Милър. ЦСКА, от своя страна, също не стигна до множество опасности пред вратата на Хитц, а имаше и доза късмет при автогола на Лопес, при който Бамба може би се намираше в тънка засада, която не бе забелязана страничния рефер. След това обаче пък не бе отсъдена дузпа за армейците. Те стояха много добре на терена, но се отчита и фактът, че не бяха адекватно пресирани от футболистите на швейцарците.

Очакванията са за нов равностоен двубой на „Санкт Якоб Парк“, а надеждите на местните запалянковци са, че Базел най-накрая ще напипа правилния ритъм и ще покаже нагледно, че е по-класният състав. В неделя тимът имаше възможност да натрупа малко самочувствие в среща за купата с аматьорския Алшвил. Алекс Фрай направи множество промени, като даде почивка на ключовите си футболисти. Имаше и доста публика за сблъсъци от тази фаза на надпреварата, която бе зарадвана с убедителна победа с 5:0. Голям интерес има и към срещата с ЦСКА, като на трибуните се очакват най-малко 20 000 зрители. Червените също ще имат своята подкрепа в Швейцария. Това ще е и една от най-основните разлики с победата на ЦСКА над Базел преди 2 години. Както е известно, тогава двубоят се игра без публика заради мерките срещу разпространението на коронавируса. Сега атмосферата със сигурност ще окаже своето влияние върху двубоя.

Александър Фрай ще направи няколко промени в стартовия си състав спрямо 11-те, които започнаха в София. Очаква се да има поне една рокада в нападение, като все още не е ясно дали за мача в УЕФА ще бъде картотекирано новото попълнение Брадли Финк. Взетият от Борусия Дортмунд футболист дебютира с попадение за купата през уикенда и може да е от голяма полза ма червено-сините.

Ще е голяма изненада, ако Базел не опита ранен домакински натиск. Тимът има гол пасив за наваксване и колкото по-бързо го заличат, толкова по-спокойни и уверени ще могат да са до края на срещата. Затова от гледна точка на ЦСКА пък ще е много важно тези вихрени атаки в първите минути да бъдат удържани. Армейците разполагат със скоростни нападатели и могат да се възползват от празните пространства, които неминуемо ще се отворят в отбраната на Базел.

Швейцария не е България и дори и да се стигне до отпадане на Базел, в клуба няма да настъпят сериозни сътресения. Но при всички положения предстоящият в четвъртък реванш е един от най-важните двубои за сезона на тима, защото целите, които са си поставили, започват да намаляват още в началото ма кампанията. Изостанаха сериозно в първенството след едва 4 кръга и евентуално неучастие в групите на Лигата на конференциите би създало сериозни проблеми. Затова и Базел ще излезе с нож между зъбите, а ЦСКА е длъжен да демонстрира най-доброто си лице, за да си тръгне щастлив от Швейцария.