Митко Илиев: Няма нищо по-добро от това да счупя каръка срещу Ботев! Лудогорец отново ще е шампион с лекота

0
Снимка: lokomotivpd.com
- -

Капитанът на Локомотив (Пловдив) – Димитър Илиев – даде интервю за „Мач Телеграф“, в което разкри очакванията си за предстоящото градско дерби с Ботев (Пловдив).

Митко, преди поредното дерби с Ботев има ли нещо, което да те кара да го усещаш по-различно от предишните?
– Не. Винаги има тръпка, винаги има напрежение, винаги чакаме с нетърпение мача. Хубавото е, че сега за пръв път от доста време ще е късен мач на осветление и атмосферата ще е по-добра. Щеше да е топ, ако трибуна „Бесика“ можеше да е завършена, но един-два месеца не им стигнаха.

– Изглежда идеален момент да вкараш първия си гол за сезона и да решите проблемите в защита с по-силна игра в атака…
– …На теория няма нищо по-добро от това да счупя каръка срещу Ботев. Най-важното обаче е да бием. Наясно съм, че съм в някаква дупка или момент на спад. Фактът, че не се представям много добре от началото на сезона не ми тежи толкова, защото резултатите се получаваха. Достатъчно опитен съм вече. Наясно съм, че всеки има такива периоди и знам, че рано или късно отново ще вкарам и ще имам реален принос за головете и успехите. Работя сериозно и се надявам да се случи по-бързо.

– Какво промени в играта новият ви треньор?
– Като цяло философията е изцяло нова. Целта и идеята е да имаме трайно притежание на топката и по-търпеливо да изграждаме атаките. Надявам се по-бързо да свикнем с изискванията на треньорския щаб и нещата да започнат да се получават по-добре. Не е лесно, когато си изградил определени навици. Със сигурност ни трябва време, за да покажем, че може да побеждаваме с нов стил и облик. Резултатите от началото на сезона не са лоши. Тръгнахме по-силно от миналата година, но със сигурност като игра имаме огромни резерви. Трябва ни още време и сериозна работа на всяка тренировка.

– Липсва ли ти повече свобода на терена или тактическата дисциплина е над всичко?
– Като цяло, аз съм такъв тип играч, че ми е необходима свобода. През годините се е получавало, защото съм чувствал, че имам възможност да поемам инициативата и да съм по-свободен. Всеки обаче трябва да е подчинен на отбора. Стремя се да спазвам тактическите задачи. Това, че не участвам в голяма част от головете не е проблем, ако отборът върви. Ясно е, че тимът ще се повлияе, ако вляза в позната форма. Самокритичен съм и знам, че не давам това, което трябва за отбора. Искам приносът ми да се увеличи и това да се отрази добре на целия тим.

– Подобри ли се организацията в клуба с новите хора в управлението?
– Има стабилност. До момента нещата са точни. Не би трябвало да е сензация и изненада, че редовно се плащат заплатите. Най-нормалното нещо е не само футболистите да получават това, за което са се уговорили и за което работят. Като цяло самата организация и идеите за маркетинг и реклама, строежът на стадиона са добри неща, които се случват на клуба. Нещата са оптимистични. Надявам се да успеем с добри игри и победи да запалим още повече по футбола хората, които дават парите. Ние мисля, че вече сме фактор в първенството, но ще е хубаво да стигнем пак до участие в Европа.

– Има ли някой от новите футболисти, за когото може да кажеш, че е находка?
– Рано е да се определи. Всички имат качества, въпросът е колко ще покажат. На тренировка някои показват супер неща, но в мачовете не им се получава. За това трябва време, а и подкрепа, която да им покажем. Сега имаме и проблеми с контузии. Бидунга и Луан ще отсъстват за дълго. Иначе Евандро е много нестандартен и още от първите дни ми харесва и с техниката, която притежава. Бабакар е рязък и енергичен. Със сигурност имаме качества в състава. Трябва обаче отборът да е по-отпуснат и със самочувствие и настроение да надиграваме противниците. Сега често се случва да вкараме гол и треперим дали няма да ни го върнат с някоя контра или като направим грешка. Нужни са повече увереност и спокойствие още от изнасянето на топката от защитниците, халфовете могат да играят по-добре с нея… Аз, както и треньорът ни го е казал, знам, че може по-добре да изграждаме атаките. Да бием със стил. Да имаме стил, облик и да побеждаваме с него. Това обаче е най-трудното, но постигнем ли го всички ще почувстваме удовлетворение.

– По-лошият старт на Ботев Пловдив ще окаже ли влияние на мача?
– Не. Това е клиширано вече и съм го повтарял безброй пъти, че моментното състояние и мястото в класирането нямат значение. Преди дербита съм очаквал лесни мачове, а са ставали трудни, обратното те са били фаворити, а съм знаел, че ще се представим, добре. Нещата са изравнени. Знаем какъв отбор са те в момента, взеха медали. Бюджетът им е сериозен. Силите са изравнени. Малките детайли ще решат мача. Който запази повече самообладание и успее да покаже футбола, на който е способен, той ще ликува. Според мен домакинският фактор също ще наклони везните в наша полза. Знаем, че Ботев играят трудно на „Лаута“.

– Наясно съм, че уважаваш и противниците, за кого от играчите на съперника трябва да внимавате най-много?
– Имат много добри индивидуалности. Ману е много остър футболист. И с Лудогорец ни е наказвал. Притежават острота в атака, но имат и слабости в защита. Нашата работа е да наблегнем върху слабостите, да натиснем и да успеем да ги надиграем.

– В крайна сметка докъде мислиш, че може да стигнете през този сезон с наложителните уговорки, че промяната няма да стане лесно и трябва да се прояви търпение?
– Времето ще покаже. Шампионатът е много оспорван, много ни се иска да стигнем до евротурните, но няма да е лесно. Важно е да сме по-близо от миналата година. Мисля, че ще има 6-7 отбора, които ще се борят за това, дано покажем постоянство и успее. Като цяло нямаме конкретна цел. Отборът, който изградихме обаче ни задължава да се целим високо.

– По-изравнени ли са силите в първенството в сравнение с първия сезон от завръщането ти на „Лаута“?
– Както казах, вече има повече отбори, които се борят за челните места. Преди беше ясно, че Лудогорец е първи, ЦСКА втори и Левски, преди големите финансови проблеми. Сега ЦСКА 1948, Черно море, Славия, Ботев, ние сме вдигнали нивото. Доближаваме се, ако не до Лудогорец, то поне един до друг. Оспорвано ще бъде. Не за титлата, защото според мен Лудогорец отново ще я вземе с лекота, но за евроучастието.