Ще налива ли Ринат Ахметов пари в бургаския футбол?

0
- -

Преди няколко дни гръмна бомбата за новия футболен клуб Бургас металург. Легенди около Ботев Бургас са инициатори на новия проект, а официален президенте  е Бенчо Бенев. Бяха анонсирани големи планове, като например до 2025 година клубът да влезе в професионалния футбол. За старши треньор беше обявен Борис Борисов. Спомена се и името на украинския олигарх Ринат Ахметов. Той е собственик на групировката, която притежава акциите на Промет-Дебелт. Човек с огромни финансови възможности и със солидни инвестиции във футбола. До тук, добре.

След това обаче около клуба настъпи мълчание. Хората в него би трябвало по някакъв начин да официализират проекта, да дадат някаква гласност. Това не е направено, но не е и толкова голям проблем. Вече стана ясно, че на първо време за домакинските срещи ще се ползват терена в спортен комплекс Изгрев. Същият терен използва и Нефтохимик, който също стартира през тази година в Б областна група. Заговори се и за стадиона в Средец, но на този етап няма развитие по темата. Интересни неща в бургаския футбол….Истината е, че за да стартира един голям и амбициозен проект, е необходимо да има и солидна футболна инфраструктура. Всъщност в Бургас има два стадиона, които са в ситуация по отношение на собственост и експлоатация. И , докато стадион Черноморец е актив в едно фалирало дружество, то Лазур може да бъде продаден. Ако, някой го поиска….и плати цената за него.

Дали обаче Ринат Ахметов има интерес към подобно начинание. Става въпрос за клуб без база, без активи и без никакво минало, без фенска маса. Разчита се всъщност на по-стари привърженици на предшественика на Черноморец, Ботев/Бургас/. По принцип, ако се стигне до осигуряване на украинските милиони, това би дало много сериозен регионален импулс на футбола, а и не само регионален. Не е ясно обаче все нищо. Още повече, че в момента в Украйна има война, там инфраструктурата е унищожена, а Шахтьор-Донецк е един от потърпевшите финансово клубове. Ресурсите на Ахметов обаче са огромни и ако реши, би могъл да осигури реален и солиден бюджет. Говорим обаче все още само с условности и вероятности. Така, ако трябва да отговорим на въпроса, дали Ахметов ще налива пари в бургаския футбол, с днешна дата отговорът е , по-скоро не….