Мъри: Без Левски няма шоу! Клубът вече е изцяло бизнеспроект, но сме твърде далеч от спасение!

0
Снимка: levski.bg
- -

Старши треньорът на Левски – Станимир Стоилов – сподели очакванията си за утрешния мач за Суперкупата срещу Лудогорец.

„Засега всичко върви нормално. С изключение на Ноа, всички останали могат да участват в мача. Това е добър мач, в който българския футбол може да види спектакъл. Миналия сезон имахме 4 сблъсъка, които бяха изключително интересни, емоционални и динамични. Двата отбора показаха, че могат да играят добър футбол. Утре е момент, в който ние отново да опитаме да покажем добър футбол и да добавим трофей към витрината. Наясно сме със силата на съперника, че са хегемон, но по-важно е как ще играе нашият отбор.

Никой от двата отбора няма какво да загуби. Двата отбора спечелиха каквото трябваше. Това е венец на футболния спектакъл. Отборът, който има да печели, е Левски, защото Лудогорец има достатъчно трофеи в последните години.

Ноа се превърна в основен играч. Един от важните играчи в защита. И другите ни футболисти могат и трябва да поемат отговорност. Не е приятно да отсъства играч като него. Имаме и други опции, за да играем в схема с трима защитници.

В българския футбол трудно някой може да изненада някой. познаваме се добре. Не виждам чак толкова голяма изненада. В предните 4 мача, които бяха много важни, търсихме начин да спечелим. Успехът беше променлив. Не може да се каже, че сме се изненадали. Не мисля, че сме намерили вакса. И двата отбора имаме претенции да сме водещи и сме задължени да направим хубав спектакъл. Трябва да преобладава футболната битка и феърплей.

Дузпите ни се оказаха несилна страна. Не мисля да отделяме някакво специално внимание. Трябва да подобряваме този компонент. Няма кой да изпълнява дузпи при нас. Трябва да започнем да работим изключително сериозно там, имаме проблеми. Надявам се мачът да не стига дотам.

В Лудогорец изобилстват играчи от изключително високо ниво. Иска ми се да отличаваме български играчи – Недялков, Десподов, Делев, Янков, Терзиев.

Този двубой е предвиден преди началото на първенството. Добре е да няма мъка по терена. Беше правилно да няма продължения. Ако стигнем до дузпи, трябва да се концентрираме. Не е много. Лудогорец има по-голяма футболна увереност от нас. Това оказва влияние. Младите ни футболисти трябва да печелят битки и трофеи. И да губят, разбира се. На ли за един бит дават двама небити.

В момента нямам идея кой ще бие дузпа. Не виждам кой ще я изпълни. Нищо чудно да се доверя на някого, който е изпускал. Не съм решил.

Всеки отбор има свои проблеми. Не подобава пред медиите да търсим проблеми на хегемона. Ако те имат минимални проблеми, ние имаме огромни. Всеки да гледа неговите си проблеми. Ако можем да намерим проблеми в тяхната игра, да ги използваме по време на мача.

Задължително е да играем в левскарски стил – в духа, в емоцията, в амбицията да печелим, защото Лудогорец е много напред в трофеите. Амбицията трябва да е водеща. Присъствието на хората задължава футболистите да играят на максимума на възможностите си. Какво ще се получи, никой не може да каже. Максимално трябва да се раздадем като емоция, амбиция, тръпка в играта, защото трябва да има и футболна мисъл. Само с желание и емоция няма да се случат нещата. Срещу Лудогорец ти трябват съвкупност от много качества, за да спечелиш.

Ситуациите, в които се намираме двата клуба, са коренно различни, най-вече финансово. Ясно е, че в нашия клуб през последната година се случи точно футболният бизнес, който трябва да се случва. С много работа се намериха доста финансови средства, благодарение също на привържениците, на спонсора, на работата на клуба. Покриха се изключително много задължения, които една година назад ни болеше главата да ги споменем. Вече не виждам хора или фирми, към които да не сме коректни. Вече и към НАП се погасят сериозни суми. Но сме твърде, твърде далеч да кажем, че Левски е спасен финансово. Лудогорец няма такива проблеми. Ако съм на тях, ще се гордея, че продавам и купувам скъпи играчи. Не е срамно, че купуваш и продаваш скъпо. Всеки клуб трябва да се гордее, че има такива средства. Левски има свой план. Ще се опитаме със средствата, с които разполагаме, да направим боеспособен отбор, който да не се срамува да играе на терена. Когато всичко около клуба е чисто благодарение на общите усилия…

Едни от най-заслужаващите похвали, че Левски е спасен, са футболистите. Досега не съм го казвал и съм  доста критичен към тях. Те обаче, със сърцата си игра, накараха хората да повярват. Хората си харесват Левски. Те заслужават тези похвали. Без тях, тази любов и това единство нямаше да ги има. Нормално и те да имат слаби дни. Създадоха много добра предпоставка за всички да имаме път. Те създадоха бизнеспроекта Левски. Левски вече е изцяло бизнеспроект. Откакто съм аз в клуба, тук не е пристигнал и изпратен нито един лев случайно. Пристигнаха много от привърженици и спонсори, но не пристигна нито един лев изпратен или отнякъде даден насила. Левски може да се гордее, че е един от клубовете, които привличат много финансови средства, сам се оправя, а и клубът няма никакви финансови задължения към заплати, което е постижение. Но Левски е изключително далеч от цялата финансова неразбория. Ще има нужда от ново събиране и прегрупиране на силите в най-скоро време, според мен.

Не съм питал дали ще получим процент от продадените билети, но е нормално. Като ще има 20 хиляди наши привърженици и 50% да ни дадат, няма да ги върнем. Ще сме си ги заслужили. В последната година без нас никъде няма футболно шоу. Без Левски няма шоу. Имаше някаква среща с Лигата за преразпределение. Ако нашите са се съгласили на 20%, аз ще съм недоволен, защото шоу без Левски няма.

От бизнесмодела на Левски да си покриваме задълженията и заплати съм доволен. Но имаме големи задължения към институции, които започнахме да плащаме. Това дава надежда. Пътят е дълъг, труден. Сега има постъпления пак от евротурнирите. Опитваме се бъдем максимално коректни. Клубът е в добра линия, но доста трудности предстоят тази година – ще е изключително трудна и биткаджийска, за да оцелее клубът“, коментира Стоилов.