Изгубеното „червено“ обещание

0
- -

„От тази година започваме с бълга­ри. С наши, юноши от 17 до 20-годишни“, заяви Гриша Ганчев в едно про­грамно интервю от месец май. Май това не се случи. По-скоро изобщо не се случва.

ЦСКА-София се развихри на трансферния пазар, а по терена гор­до тича цял чужд легион. През лятото бяха взети сърбинът Лазар Туфегджич, норвежецът Джонатан Линдсет, нидерландецът Брадли де Нойер, хаитянинът Дюкенс Назон, нападателят от Кот д’Ивоар Дауда Бамба и колумбиецът Марселино Каресао. Бъл­гарчета са единствено Станислав Шопов и Галин Минков, ка­то само първият се вписва и във възрастовата категория, зададена от Гриша Ганчев. Всичко останало е далеч от обявени­те селек­ционни и игрови параме­три. Ясно е, че това на прак­тика е не­изпълнимо, а изпълнили се, то ЦСКА-София ще се боричка някъ­де в средата на втората осмица. А до мачо­ве или победа над Ба­зел изобщо нямаше да се стигне. Колкото и „червените“ фенове и легендите да жалят, че няма българи в съста­ва, наличието им няма да е успокоение, ако „армейците“ се озоват във втората осмица на класирането.

Има и нещо друго в поведението на ЦСКА-София през трансферното ля­то, което не пасва на концепцията, изложе­на докато начело на клуба бе Стойчо Мла­денов. През зимата Екзекутора бе само на 2 точки от Лудогорец и имаше реален шанс да детронира шампиона, като желанието му бе отборът да се подсили с четирима-петима играчи, за да има дъл­бочина в тима. Ръко­водството не само не се съобрази със списъка на Стойчо, в който присъстваха единствено свободни агенти, но му доведе едва два­ма футболисти, като по различни здравослов­ни причини, Браян Мо­рено бе готов за игра чак през април. Тогава аргументите бяха, че отборът си има футбо­листи, а има и качест­во, след като те са об­рали индивидуалните награди в анкетата за футболист на година­та. Странно е как та­зи ситуация се проме­ни и на „червените“ изведнъж им се отво­ри селекционен апе­тит, въпреки че отбо­рът се раздели само с един титуляр – Жорди Кайседо.

На терена също няма никаква българска доминация – 63,5% от иг­ровото време от нача­лото на сезона е оку­пирано от легионери. По този показател с пo-голям процент са единствено Лудогорец и Ботев Пловдив.

„Мач Телеграф“