ЦСКА-София с много повече дебютанти от Левски, но имат и сериозно преимущество

0
- -

Първото издание на дербито Левски – ЦСКА-София през този сезон по традиция ще постави на сцената на мач номер 1 у нас нови лица и герои. За разлика от последните години, сега Левски за първи път запази гръбнака на състава си между шампионатите и потенциалните дебютанти в сблъсъка за сините са близо три пъти по-малко спрямо тези за ЦСКА-София.

Дебют в дербито от тима, воден от Станимир Стоилов, може да запишат петима футболисти, докато в лагера на червените те са цели 14! За Левски това са летните попълнения Жереми Петрис, Роналдо, Ивелин Попов и Нейтън Олдър, както и младокът Асен Митков, който бе в групата във финала за Купата на България, но не се появи на терена. При армейците новопривлечените състезатели са цели 10, а освен това още четирима чакат първи минути в дербито – младите Християн Петров и Йоан Бауренски, както и Браян Морено и Енес Махмутович, които по спортно-технически и административни причини не взеха участие в нито един от трите мача срещу Левски през пролетта.

От дебютантите при сините Ивелин Попов се е изправял срещу автентичния ЦСКА, но с екипа на Литекс. От армейците пък сблъсъци срещу Левски са имали Станислав Шопов с Ботев Пловдив, Йоан Бауренски с Ботев Враца и Симеон Александров с фланелката на Септември за купата през миналия сезон. През лятото 18-годишното крило игра и контрола на „Герена“ срещу тима, воден от Станимир Стоилов.

Въпреки многото дебютанти, които се очаква да излязат за червените в неделя обаче, в състава на ЦСКА-София личат и достатъчно футболисти със солиден опит в „синьо-червено“ дерби. Армейците имат сериозно преимущество по този показател, като за Левски единственият играч с повече от 5 участия в мач номер 1 у нас е вратарят Николай Михайлов, който дори не е сигурно, че ще е на терена през уикенда. Той дебютира в битката срещу автентичния ЦСКА със суха мрежа преди точно 17 години – през септември 2005-а, когато заменя на почивката Георги Петков при равенството 1:1. След това записва още 7 мача срещу ЦСКА и ЦСКА-София. В същото време при червените с 10 двубоя е Жеферсон, с по 7 са Бусато и Турицов, а с 6 е Амос Юга. Бразилският опорен халф държи и рекорда за най-много шампионатни дербита, в които все още не е усетил вкуса на загубата – цели 8 (5 победи за ЦСКА-София и 3 равенства). В Левски Николай Михайлов е следван от Марин Петков и Андриан Краев, които са с по 5 участия в двубоя. Всички останали футболисти на сините, които имат шанс да играят в неделя, пък пристигнаха на „Герена“ най-рано през миналото лято и са натрупали максимум 4 дербита на сметката си, колкото имат и няколко играчи в червения лагер.

Така ЦСКА-София ще има преимущество както при свежата кръв, така и при опита в дербито в неделя. А дали те ще окажат влияние върху сблъсъка, предстои да разберем./ „Тема спорт“