Гостуванията на родните отбори във Финландия – между голям триумф и резил

0
Снимка: ludogorets.com
- -

На Лудогорец му предстои ключово гостуване на финландския ХИК в групите на Лига Европа в четвъртък. Този тим се оформя като аутсайдер в компанията на „орлите“, Рома и Бетис и точките, които тези три тима ще вземат от скандинавците, изглеждат като задължителни.

До момента не са много гостуванията на нашите клубове във Финландия – само пет. Статистиката показва, че в Страната на хилядите езера се люшкаме в крайностите. Или бием категорично, или губим унизително. Средно положение няма, както и мачове, които да са завършили наравно.

Това за крайностите се отнася най-много за Левски. През 1976 година „сините“ бият финландския Рейпас със 7:1 като гост. Това е рекордна победа на чужд терен както за тях, така и за българските клубове изобщо. През 2007-а пък „сините“ се издъниха жестоко срещу Тампере и загубиха и двата мача с по 0:1. Това бе първо отпадане на българи от финландци и единствено до момента с две поражения и без вкаран гол. Интересното е, че президент на Тампере тогава бе Хари Холи. Пак той е на вратата на Рейпас през 1976-а, когато „сините“ му вкарват 12 гола и го бият с 12:2. 31 години по-късно обаче той успява да си отмъсти.

Първият сблъсък на българи срещу финландци също е в турнира за КНК преди повече от 50 години. През 1970-а ЦСКА разгромява Хака с 9:0, а на финландска земя бие по-икономично, но достатъчно убедително. „Червените“ печелят като гости с 2:1, но в началото на второто полувреме дръпват с 2:0 с голове на Цецо Атанасов и Димитър Якимов от фал, а домакините намаляват към края на мача.

Освен Левски и Берое има една загуба с 0:1 във Финландия. Тя бе срещу сегашния
съперник на Лудогорец – ХИК Хелзинки. „Зелените“ отпаднаха след 1:1 в първия мач у дома.

За последно Славия гостува в скандинавската страна и спечели с 1:0 срещу Илвес Тампере. Точен за „белите“ бе Момчил Цветанов. На реванша в София пък успехът пак бе за тях – с 2:1 с голове на Галин Иванов. Като цяло активът ни във Финландия е 3 победи и 2 загуби, а никога нашите тимове не са получавали повече от един гол./ „Мач Телеграф“