Лудогорец стартира операция „Европролет“ (ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ)

0
Снимка: ludogorets.com
- -

Лудогорец гостува днес от 19:45 часа на ХИК Хелзинки в двубой от третия кръг в Група С на Лига Европа. От Финландия разградчани ще започнат операция „Европролет“. Защото с точка или три от визитата, последвани от нов успех у дома над днешния съперник, тимът на Анте Шимунджа ще си извоюва право на двубои на континенталната сцена и през пролетта на 2023 година. В момента орлите са на второ място в класирането. Третата позиция пък праща на бараж за осминафиналите в третия по сила турнир – Лига на конференциите.

В днешния двубой орлите ще трябва да се съобразяват с две неща – изкуствения терен на стадиона, както и доста по-студеното време в Хелзинки от това у нас. Вчера разградчани бяха посрещнати от дъжд и температури под 10 градуса. Очаква се днес пак да има превалявания, но те да спрат до първия съдийски сигнал, когато термометрите ще показват 12 градуса. Лудогорец вече бра сериозни ядове на игрище с изкуствена настилка. На такова се игра плейофът бараж за влизане в групите на Лига Европа срещу Жалгирис. Орлите бяха близо до отпадане – след 2:3 в редовното време мачът влезе в продължения. Минута преди края на второто те получиха дузпа, която бе реализирана от Оливие Вердон за крайното 3:3. Вчера националът на Бенин навърши 27 години и получи поздравления в чартъра за Хелзинки. Днес централният защитник ще бъде титуляр.

На вратата на Лудогорец ще бъде Серджио Падт. Титулярно място на десния фланг на отбраната си извоюва норвежецът Аслан фон Витри. За левия обаче има дилема и е пo-вероятно на него да е израелецът Дени Групер, вместо бразилеца Сисиньо. Последният си навлече гнева на треньора Анте Шимунджа с червения картон за удар срещу Селсо Рапосо от Локомотив Сф (0:1) в последния двубой на тима. До Вердон в центъра на отбраната ще е капитанът Антон Недялков. Това означава, че на пейката пак ще е Игор Пластун – украинецът взе сериозно да изпада от сметките на щаба за важните двубои. В средата на терена ще са Пьотровски и Шоу, а пред тях ще играе Каули. Все пак има вариант Шимунджа да заложи на малко по-офанзивна единайсеторка и бразилецът Нонато да играе вместо един от дефанзивните халфове. По крилата ще са Десподов и Текпетей. Има дилема и за върха на атаката. За място там спорят бразилецът Игор Тиаго и аржентинецът Матиас Тисера. С по-големи шансове да стартира е първият.

В последните години Лудогорец традиционно се огъва при среща с по-силови съперници. Именно такъв е шампионът на Финландия ХИК, който в момента води люта битка за нова титла. Домакините използват схема с трима централни защитници – тя също е неудобна за разградчани. Треньорът Анте Шимунджа ще опита да направи така, че да използва скоростта на фланговите нападатели Десподов и Текпетей. Двамата ще разчитат и на сериозна подкрепа от бековете. Тимът ще пробва да е агресивен в началото и да не отстъпва в единоборствата.

Трите точки са от изключителна важност за Лудогорец, защото те могат да се окажат с цената на второ място в групата в зависимост от развитието на предстоящите два сблъсъка между Рома и Бетис – разградчани вече победиха у дома италианците и в момента са пред тях в подреждането.

ВЕРОЯТЕН СЪСТАВ НА ХИК: Хазард, Райтала, Араюри, Хосконен, Браун, Ваананен, Лингман, Хетемай, Соири, Абубакари, Хостика

Резерви: Тянандер, Саксела, Тойвио, Халме, Мурило, Бухелаб, Мартич, Или-Коко, Пелтола, Риски, Радулович, Олусаня

ВЕРОЯТЕН СЪСТАВ НА ЛУДОГОРЕЦ: Падт, Витри, Вердон, Недялков, Групер, Текпетей, Шоу, Каули, Пьотровски, Десподов, Тиаго

Резерви: Слуга, Сисиньо, Пластун, Терзиев, Димитров, Гонсалвеш, Нонато, Нареси, Йорданов, Рик, Делев, Тисера

„Тема спорт“