Готов ли е Левски за високата поста?

0
levski otbor
Снимка: levski.bg
- -

Перманентната липса на пари в касата на Левски е една от причините в съблекалнята на „Герена“ да присъстват футболисти от ниския финансов сегмент, което засега се компенсира от термина „треньорска работа“. Който в случая е възможно най-широкото понятие, защото включва и скаутинг и изобщо всички дейности, които на други места се изпълняват от доста служители и цели звена. В никакъв случай това обаче не означава, че в Левски не трябва постепенно да вдигат нивото, със забележката, че този процес зависи доста от евентуална смяна на собствеността.

Дали обаче на „Герена“ са готови на плавен преход при подбора на футболисти? Няма как да избягаме от предположенията, че при по-сериозен бюджет от само себе си ще се наложи на Станимир Стоилов и неговия екип да изхвърлят досегашния тефтер или, казано поновому, да изтрият файла с трупаната база данни от година насам. Ако клубът смени притежателя си, това неминуемо ще произведе нов стил на работа както в клуба, така и на тренировъчното игрище и не на последно място – очакванията и настояванията на публиката ще бъдат на по-високо ниво.

По-високо ниво цели означава на първо време и по-високо ниво футболисти, които ще са с по-високи финансови изисквания. За около една година Станимир Стоилов на 90 процента подмени целия титулярен състав на тима и към момента Левски е да не кажем много добра, но доста прилична смазана машина. В задачата обаче се пита – готов ли е Мъри да стъпи по-здраво на трансферния пазар, „ако се наложи“, тоест, ако новите собственици започнат да действат с голям инвестиционен размах.

Ледът обаче е тънък, а ножът е с две остриета. Онзи ден от ЦСКА-София нагледно ни показаха как се харчат неразумно пари. За последните две години червените са дали общо около 26 милиона лева за заплати, по официални данни – 14 милиона за 2021 година и 12 милиона за предишната. При сините тези цифри неофициално са около 4-5 милиона лева за последните 12 месеца и около 3 милиона за предишните 12 месеца. Обаче ако се опрем на фонд „Работна залата“, би трябвало на сцената да имаме много пo-солиден и сериозен отбор на ЦСКА-София и плах и скромен на Левски. За Лудогорец пък трябва да използваме таблицата за умножение, защото там парите са в пъти повече. Обаче я вижте колко среднюрковци и откровени слабаци има и при двата по-богати клуба. Текучеството в треньорските стаи и съблекалните на „Армията“ и в Разград е огромно, а в Левски ситуацията от година насам се кротна, меко казано.

Съществува обаче потенциална опасност под напора на нови собственици Станимир Стоилов да започне да прави трансферни грешки, защото при блиц-трансферите има подводни камъни, както се случи с десния бек Блажевич. Не е изключено и при по-високи цени на футболисти с по-високи заплати да се стигне до подобно разочарование. Вярно е, че до разминавания между очаквания и реалности се стига и в най-големите клубове в света, но конкретно за Левски, като че ли е по-добре да не вдига рязко оборотите на трансферната машина. Преходът от внимателно подбрани свободни агенти към по-скъпи попълнения може да бъде опасен и да наруши баланса и стратегията на клуба и отбора. Високата поста си има своите особености, а не е ясно дали на „Герена“ са готови за такъв вид действия. Вън от съмнение обаче е, че в треньорския щаб на сините тези неща вече са ги премислили, наясно са кое как да стане, как да бързат бавно и вероятно ще видим първи резултати, ако един ден парите бъдат сложени на масата.

Желю Станков/ „Тема спорт“