Локо (Сф) вече е романтичният шампион

0
Снимка: ludogorets.com
- -

Ако има титла за шампион по романтика, то Локо София вече я е спечелил. За разлика от времената, когато начело на „червено-черните“ бе Николай Гигов, футболистите получаваха торби с пари, а стадионът изглеждаше като Херсон след N-та руска атака, то сега Локо печели симпатиите на всички. Отборът е компилация от отписани от големите ни отбори играчи като Антонио Вутов, Симеон Славчев, Александър Любенов и Камен Хаджиев, качествени и евтини за родните стандарти чужденци в лицето на Селсо Рапосо, Франса и Алан Диас. А се оказа, че и двукратният треньор на Лудогорец Станислав Генчев пасва идеално на тима, доказвайки че той е специалист, който може да развие отбор и с ограничен ресурс. А със сигурност, след като натрупа повече опит, може и да експлоатира идеите си при „орлите“.

И именно този Локо София вече има и излъчване, и чар. Благодетелят на „железничарите“ Иван Василев придаде съвсем нов вид на стадиона, който не изглежда като полуразрушена военна база, има го вече и дългоочакваното осветление. Целият този биотоп, създаден от отбора и стадиона, намира своя отклик и при феновете, които са повече отколкото във времената при Гигов и Иво Тонев, независимо че тогава тимът бе с по-високо класиране. Въпреки че е далеч от мащабите на Левски, агитката на Локо е достатъчно наелектризираща, отдадена и темпераментна. За тези фенове е от огромно значение, че отборът е еднакво мотивиран, независимо дали съперникът е Левски, ЦСКА-София и Лудогорец, а не както в предишни години, когато отборът се въртеше в кръгове от интереси и сателитни системи. През този сезон Локо успя да победи Лудогорец и Левски, а ЦСКА-София стигна до точката в последните секунди, което със сигурност дава един по-особен ореол на отбора и изтръгва и неутралния фен от безразличието.

Стабилното представяне като домакин е едно от доказателствата за промяна. От началото на сезона Локо е изиграл седем мача в „Надежда“, като е спечелил четири от тях, има две равенства и само една загуба, спечелвайки 14 точки. В първия се сезон след завръщането – 2021/22, „железничарите“ записаха 6 победи, 3 хикса и 4 поражения като домакин. В последните 10 години най-доброто домакинско постижение е от сезон 2013/14, когато Локо записа 7 успеха, едно реми и пет поражения, заработвайки по 1,69 точки на мач. За сравнение в момента „червено-черният“ локомотив лети със средно две точки на домакински мач.

Петър-Делян Иванов