Само Мъри доминира и с Левски, и с Ботев (Пд)

0
Снимка: levski.bg
- -

В голямо дерби като това между Левски и Ботев Пд треньорите винаги са важни. Както за този мач, така и по принцип, на „Герена“ трябва да са доволни, че разполагат със Станимир Стоилов. Но нека се спрем на този мач. Мъри е един от многото треньори, които са били начело и на двата отбора. В този списък попадат големи имена като Динко Дерменджиев, Васил Спасов-Валяка и Павел Панов, както и други не толкова успешни като Николай Костов, Николай Митов, Петър Хубчев, Велислав Вуцов. Доста по-малко от тях обаче са били и от двете страни на барикадата в това голямо дерби. Специално Мъри е рекордьор, като в събота за 14-и път ще бъде предводител на един от двата отбора в този сблъсък.

Мъри е единственият, който има както цялостен положителен баланс в това дерби като треньор, така и позитивна статистика и с всеки от двата отбора.

Специално с Левски Стоилов е почти безапелационен – от 8 мача – 7 победи и едно реми. През миналия сезон програмата така се завъртя, че когато той пое за втори път в треньорската си кариера „сините“, гостуването им в Коматево беше минало. След това той победи Ботев Пд с 2:0 на „Герена“, а същото направи и в плейофите, когато според схемата Левски пак се падна да домакинства на „канарчетата“. Единственото му неспечелено дерби като наставник на Левски в този сблъсък бе през пролетта на 2007-а в Пловдив, когато двубоят завърши 2:2.

Докато бе треньор на Ботев Пд, балансът на Мъри срещу Левски е 3 успеха и 2 загуби, а като домакин той има само победи и с „канарчетата“. През пролетта на 2013-а Ботев удари „сините“, начело на които тогава бе Илиан Илиев, с 2:0. А от 4 мача през следващия сезон, двата отбора си поделиха по 2 победи от 4 срещи. Така от 13 срещи дотук в това дерби Стоилов има 10 победи, 1 равенство и 2 загуби.

Другите двама треньори със стаж и за двата отбора в този сблъсък също са „сини“ легенди – Васил Спасов-Валяка и Павел Панов. И при двамата равносметката показва, че балансът им е доста по-изравнен и доста по-далеч от този на Стоилов.

Първият може да се похвали, че е единственият специалист, успявал да изведе до титлата и Левски, и Ботев. Валяка триумфира първо в Пловдив, където през 1967-а година прави Ботев шампион. Успява да победи Левски на „Герена“ с 2:1, а вторият мач под тепетата завърша 1:1 с късен изравнителен гол. Той остава в историята като Лимонадения заради дъжда от лимонадени шишета, който лети по съдиите, докато признаят изравнителния гол на „канарчетата“. През следващия сезон пък след загуба от Левски в София с 0:4, Васил Спасов напуска Ботев. Преди това през 1955 и 1956 той има две победи и едно поражение начело на „сините“ в това дерби. Валяка има втори период и в двата клуба, а в Левски стига и до трети. През 1969/70 губи два пъти с „канарчетата“ от „сините“, а през 1976/77 извежда гранда от София до титлата, като в мачовете с Ботев има победа и загуба. Цялостният баланс на Валяка е отрицателен – 4 победи, 1 равенство и 5 поражения.

Последният, имащ мачове и с двата клуба като треньор в това дерби, е Павел Панов. Покойният легендарен номер 10 на „сините“ бе поканен да води Ботев в ерата на брокерите в началото на 90-те. В два сезона той победи два пъти Левски като домакин с по 1:0, но загуби двете гостувания, едното от които доста тежко – 1:6. Тази загуба през есента на 1994 година като цифрово изражение е втората най-голяма за Ботев в съперничеството на тима със „сините“.

Начело на Левски Панов не успя да вземе трофей, освен една купа на Съветската Армия през 1987-а, която по това време бе третият по значимост трофеи в страната. Срещу Ботев резултатите също бяха променливи, като и с Левски Павел Панов има 2 победи и 2 загуби в това дерби, плюс едно реми.

Останалите треньори, водили и двата отбора, са участвали в това дерби или само с единия, или все са се разминавали с големия мач. Така например Динко Дерменджиев не можа да се срещне с Ботев Пд през есента на 1991-а, когато води „сините“, тъй като това дерби вече се бе изиграло. Други като Николай Костов пък бяха начело на Левски, когато Ботев не беше в „А“ група, а Николай Митов бързо бе изгонен от феновете и така и не остана дълго време начело на тима. Вили Вуцов пък не срещна Ботев по време на краткия си престой на „Герена“, а Петър Хубчев бе начело на „канарчетата“, докато те бяха във Втора дивизия. Ясен Петров пък водеше на два пъти „сините“, когато Ботев бе във „В“ и „Б“ група./ „Мач Телеграф“