Срещу кои отбори ще се паднем по пътя към ЕВРО 2024? Днес теглят жребия!

0
balgariq otbor 2
Снимка: facebook.com/BulgarianNationalTeam
- -

Днес ще бъде изтеглен жребият за квалификациите за Евро 2024 в Германия. Церемонията ще се проведе в град Франкфурт и ще стартира в 13:00 часа. Участие в жребия ще вземат 53 тима, сред които и България. Русия няма да бъде част от жребия заради санкциите, наложени на страната заради войната в Украйна. Германия пък като домакин на първенството се класира директно на финалите.

Отборите ще бъдат разделени в 6 урни на базата класирането им в Лигата на нациите. Целта е след жребия тимовете да бъдат разпределени в 10 групи – 7 с по 5 отбора и 3 с по 6 отбора. Предимство ще имат 4-те финалиста в Лигата на нациите, които ще са водачи в първите 4 групи, които ще са с по 5 отбора.

За Евро 2024 ще се класират първите два отбора от всяка група, както и три тима, които ще намерят място чрез плейофите в турнира Лига на нациите. Към тях прибавяме и Германия и стигаме до финалната бройката от 24 състава.

България успя да запази мястото си в 4-та урна след спечелването на последните си два мача в Лигата на нациите срещу Гибралтар и Северна Македония. При малко повече късмет можем да попаднем в доста приемлива група с Унгария или Полша (водач на група), Финландия (втора урна), Армения или Черна гора (трета урна) и Гибралтар (пета урна). Съществува обаче и вариант да се окажем в кошмарна група с Испания или Италия (водач на група), Англия или Франция (втора урна), Швеция (трета урна), и Словакия (пета урна).

УРНИТЕ:

Урна Лига на нациите (към Урна 1): Хърватия, Италия, Нидерландия, Испания

Урна 1: Белгия, Дания, Унгария, Полша, Португалия, Швейцария

Урна 2: Франция, Австрия, Чехия, Англия, Уелс, Израел, Босна и Херцеговина, Сърбия, Шотландия, Финландия

Урна 3: Украйна, Исландия, Норвегия, Словения, Ирландия, Албания, Черна гора, Румъния, Швеция, Армения

Урна 4: Грузия, Гърция, Турция, Казахстан, Люксембург, Азербайджан, Косово, България, Фарьорски острови, Северна Македония

Урна 5: Словакия, Северна Ирландия, Кипър, Беларус, Литва, Гибралтар, Естония, Латвия, Молдова, Малта

Урна 6: Андора, Лихтенщайн, Сан Марино