Локо (Пд) с рекордна черна серия на „Герена“!

0
Снимка: levski.bg
- -

Днешният съперник на Левски – Локомотив Пд, идва на „Герена“, намирайки се в рекордна черна серия от поредни визити на „сините“, в които неизменно получава поне по един гол във вратата си. „Черно-белите“ не са опазили мрежата си суха вече в цели 40 последователни двубоя за първенство. Последният мач, в който те не са инкасирали попадение, е игран на 25 септември 1985 година. Тогава в шестия кръг пред 10 000 зрители Локомотив побеждава Левски на „Герена“ с 1:0. Автор на победното попадение е Аян Садъков в 84-ата минута след асистенция на друга клубна легенда – Едуард Ераносян. От този мач досега двата отбора изиграха 40 шампионатни мача в столицата. От тях Левски спечели 32 пъти, 3 срещи завършиха наравно, а още 5 пъти победата бе за „черно-белите“. Головата разлика в тези сблъсъци е внушителна 102-30 в полза на „сините“.

Както вече стана дума, няма друг тим, който в толкова много последователни визити на Левски да не е успял да опази вратата си суха. Най-близо до „черно-белите“ е Спартак Пл. Плевенчани имат 33 такива поредни гостувания от 1953 година насам. Следват Черноморец с 29 мача, Ботев Пд – с 28 и Сливен – с 25. При два от тези тимове – Черноморец и Сливен серията реално обхваща абсолютно всичките им гостувания в София. А тази на Ботев Пд започна от 1998 година и краят й все още не е настъпил.

Като цяло Локомотив Пд е отборът, срещу който Левски е вкарал най-много голове в елита – цели 274. Като цяло сериите, които „сините“ са натрупали от поне 20 домакински срещи срещу даден съперник с вкаран гол, са 12. Те са постигнати срещу 11 противника, а единственият, който се повтаря в този списък, е Ботев Пд. Освен споменатите 28 домакинства с вкаран гол срещу „канарчетата“ от 1998 година насам, Левски има и още една поредица, но от 21 последователни такива двубоя срещу „жълто-черните“ между 1958 и 1978 година./ „Мач Телеграф“