Червенков: ЦСКА има проблеми във всяка линия, сигналната лампа свети ярко! И в Левски се създадоха фойерверки, а…

0
- -

Бившият футболист и треньор на ЦСКА Ангел Червенков говори пред „Тема Спорт“ след серията от 3 победи, която изкачи ЦСКА-София на лидерската позиция в класирането.

Г-н Червенков, какво смятате за представянето на ЦСКА в последните седмици?
– В последните си два мача ЦСКА показа по-различно лице. Предложи доста по-стойностен футбол и желание за нещо по-сериозно. Концентрацията се повиши драстично, както и агресията, в положителния смисъл на тази дума. Срещу Лудогорец, въпреки че загубиха, червените също изиграха много силен двубой. Това може да се каже и за срещата във Враца. Стратегическата победа в Пловдив също не трябва да се подценява, защото бе много важна. И най-голямата разлика идва от раздаването по терена и влагането на футболистите с цел да изпълнят всички наставления на треньора. Много хора ще кажат, че тук или там отборът е бил подпомогнат от късмета, и ще са прави, но ЦСКА трупа точки и е на първо място в класирането.

Отрази ли се и промяната на тактическата формация на представянето на тима?
– Смятам, че схемата се променя по принуда и в зависимост от противника, като е изцяло решение на старши треньора. Въпросът е, че трябва да бъдем и критични. Много хора залитат заради лидерската позиция в класирането. ЦСКА определено започна да играе по-добре, това се вижда, но загуби и двата си мача с преките конкуренти за титлата и срещу Лудогорец, макар игра добре, и срещу Левски. Така че има доста неща, които трябва да се подобрят и коригират в отбора, за да бъде той стабилизиран и да е реален претендент за златните медали. Защото към момента червените имат проблеми във всяка една линия. Допускат се грешки, напасват се футболисти. Но затова са там колегите треньори, за да решават тези проблеми.

Как оценявате работата на Саша Илич след първото завъртане в шампионата?
– Аз колеги не мога да оценявам. Тях ги оценяват резултатите. Накрая като се тегли чертата, се вижда кой какви ги е свършил, срещу кой е играл силно и т.н. Защото и в Левски се създадоха някои фойерверки, а там се вижда – от софийските отбори победиха само ЦСКА, срещу другите – нищо. Има много мачове до края на шампионата и най-важното е да видим докъде Илич може да задържи постоянство в играта и да изгради стил.

Постоянството ли е основното оръжие, с което ЦСКА може да задържи първото място?
– Да, това е майсторлъкът на един треньорски екип. Да поддържа максимално високо ниво на работа, изисквания и ефективност за най-дълго време. Този процес е много сложен и който съумее да се справи с тази задача, обикновено триумфира в края на сезона. Разбира се, невинаги можеш да разгърнеш потенциала и възможностите си абсолютно на сто процента, ще има и слаби мачове, но въпросът е те да са изключение. Футболистите също трябва да работят на пълни обороти, да се развиват и да коригират слабостите си, за да е успешен този процес. Аз съжалявам, че българските футболисти трудно успяват да се наложат в състава. Загатват за талант, качества, но е нужна още много работа. Много добро впечатлени прави Християн Петров. Той може да бъде използван на няколко позиции, млад е, с чудесни физически данни, тактически се старае доста, все пак да не забравяме, че му липсва опит, особено на пo-високо ниво, срещу по-силни противници. Но със сигурност е
много сериозно опция за защитата на ЦСКА. Защото, макар и до момента да са допуснати малко голове, тимът има големи проблеми в дефанзивен план. Във всеки мач противниците създават положения и сигналната лампа свети ярко. Освен в отбрана, трябва да са работи и в изграждането на атаките, в офанзивен план. Тимът има много накъде да се развива, въпреки временното класиране.

През този сезон ЦСКА няма изявен голмайстор. Това в плюс или в минус е за отбора?
– Такива хора винаги са нужни. Но това е проблем и в световен план. Качествените централни нападатели са рядкост. Едва ли много хора могат да кажат на първо четене кои са водещите реализатори на големи сили като Германия, Италия, Испания. Тази позиция винаги е изисквала доста и разнообразни качества, затова и много трудно се намират добри централни нападатели. В последните мачове Назон показа добри неща.