Синият будител

0
chernomoretz 24
- -

Само след броени часове е Денят на будителите – 1 ноември. Той е посветен на хората, които пробуждат и будят народа към неговото самоосъзнаване, както и за истинско национално самочувствие. Такива в миналото е имало много. В днешно време са пределно малко. Има обаче един такъв футболен човек в Бургас.

Това е Тома Томов. Спортен ръководител и деятел, който е посветил цял живот на любимия Черноморец. Той беше президент на клуба в периода 1990-1994 година. Тогава клубът разполагаше с отлична школа и цяла плеяда силни футболисти, които са собствено производство- Кишишев, Жабов, Ненов, Шейтанов, Иван Йовчев, както и талантите дошли от Нефтохимик – Златко Янков, Диян Петков и Симеон Челибонов.

Тогава Томов не получи подкрепата на футболната общественост и на община Бургас. Той имаше сериозен проект за реконструкция и инвестиции в спортен комплекс Черноморец. Нещо, което можеше да помогне на клуба при неговата издръжка. Тогава не се получи.

Близо 20 години по-късно Тома Томов беше човекът, който тръгна да възражда клуба. Това стана след тоталния крах на проекта ПСФК Черноморец.

Томов обедини около себе си други популярни обществени фигури и стартира създаването на ФК Черноморец 1919. С големи усилия отборът бе сформиран и бавно, но методично тръгна нагоре. Заработи и школата, стигна се до ниво Трета лига. Сега се подготвя нова атака на втория роден футболен ешелон. Томов и неговото семейство се раздаваха до край, за да има възход за синия отбор.Всичко това в невероятно трудни условия, най-вече по отношение на бази и стадиони. В крайна сметка клубът оцеля и сега има своите нови проекти. В основата на това обаче е именно синият будител Тома Томов.