Добрин Гьонов: Ще предложим за „Армията“ нещо голямо, дано скоро се върнем в нашия дом

0
- -

Изпълнителният директор на ЦСКА 1948 Добрин Гьонов говори по актуални теми около отбора. Ето какво сподели той в интервю за segabg.com:

– Г-н Гьонов, клубът вече има 1 година зад гърба си. Как се разви през това време?

– Клубът израсна във всяко едно ниво – ръководство, фенове, футболисти, треньорско ръководство. Опитваме се да гледаме примерите от европейските грандове и да налагаме такъв модел в България. Разбрахме, че налаганият у нас модел е неуспешен. Клубовете фалират, преименуват се, сменят се формати на първенствата. Трябва да се поеме по друг път. Ние заложихме на членски внос, скъпи билети, търсене на спонсори, играем честен футбол. Не влизаме в договорки с други отбори, играчи, съдии – по никакъв начин!

– Имате контакти с клубове като „Парма“, вече член на Серия Б, и четвъртодивизионния „Стяуа“. Те са ви като „събратя“ – италианците са съвсем нов клуб, на мястото на фалиралия „Парма“, а този в Румъния е създаден от военното министерство като противовес на клуба на Джиджи Бекали, на който му бе забранено да се казва „Стяуа“…

– Говорихме с колеги от маркетинговия отдел на „Парма“. Те са избрали точния път, тръгване от най-ниското ниво, минаване на всички групи, налагайки играчи от школата. Разликата от нашия модел е, че там общината е зад тях, дала им е стадиона и така вървят нагоре. А ние се борим за нашите бази, които неправомерно са дадени на клуб от провинцията. Нашите отношения с тези клубове са отворени. Надявам се в близко бъдеще да имаме съвместни проекти – контроли, лагери, на ДЮШ или първите отбори. Имаме го заложено като идеи както с „Парма“, така и със „Стяуа“, а и с други отбори, които също са фалирали и са започнали отново от нулата.

– В последните седмици подписахте няколко спонсорски договора. Осигурен ли е вече бюджетът ви за сезона?

– Бюджетът е осигурен. На път сме още един договор да подпишем. Тези спонсори не са толкова тясно свързани с футбола, ние търсим фирми, на които ще им е интересно да рекламират чрез нас, а не такива, чиито собственици са наши познати. На базата на много спонсори, които макар да не дават огромни суми, имаме вече бюджет, който е със сигурност най-големият от всички в Трета лига.

– Ще ви стигнат ли тези пари за Втора лига, ако успеете да се класирате там догодина?

– Нашият бюджет наподобява тези на отборите от Втора лига, не от тези, които се борят за влизане в елита. Вече знаем какви ще са разходите. Това, което ще се променя, са бъдещи инвестиции по бази и евентуални възнаграждения, които е нормално да нараснат. По начина, по който се развиваме маркетингово, съм убеден, че няма да имаме проблем да осигурим парите и за втора дивизия. В тази връзка се радвам, че сме в процес на изграждане на отбор, който ще е готов да атакува и промоция в Първа лига. С още много малко попълнения.

– В това финансиране действително ли имат участие странични лица, примерно от „Лудогорец“, каквито са обвиненията към вас?

– Нашите приходи са от билети, абонаментни карти, артикули, членски внос, дарения от обикновени или по-заможни наши фенове. А поглеждайки дори към грандовете в нашия футбол, виждаме как маркетингът им не работи. Почти се доближаваме до техния брой продавани тениски например. Цялото финансиране на „ЦСКА 1948“ минава изцяло през мен и съм категоричен, че парите не идват от въпросния друг клуб, а от заможни наши фенове, които даряват и цялата останала структура. Благодарение на спонсорски договори сме осигурили повече от 2/3 от нашия бюджет. Хората трябва да разберат – няма бащица зад нас, трябва да намерим работещия модел. Затова високите цени на билетите ни са необходимост за това издържане. Наеми на терени, съдийски такси, заплати не може да се плащат с билети от по 2, 3, 5 лв. Още повече че сме заложили в нашия проект ДЮШ да е напълно безплатна – екипировки, гостувания, прегледи, няма такси за децата. Всичко се поема от нас.

– Мина ли времето на честите смени на терените, на които домакинствате?

– Имаме едногодишен договор със „Септември“ да ползваме прекрасното съоръжение на ДИТ в Драгалевци. Децата ще тренират на „Бонсист“, където имаме също едногодишно партньорство. Ще бъдем така, с надеждата, че скоро ще се върнем в нашия дом – „Българска армия“ и базата в Панчарево.

– Какъв е проблемът, че толкова се бави изваждането на светло на договора за отдаването на базите от спортното министерство на „ЦСКА-София“? Какво има толкова да се крие?

– Не можем да кажем какво, защото още не сме го виждали и затова пуснахме това искане. Но консултации с юристи ни навеждат на мисъл, че няма възможност обект с такъв статут да бъде преотдаван без търг за такова време и такива условия, каквито се очаква, че този договор има. Даден е буквално за един ден през миналото лято. Искаме да видим дали „наемателите“ на „Армията“ и Панчарево си плащат наема, обявен от самото министерство – 80 000 лв. Защото това са пари, които трябва да влязат в държавата. А ние имаме съмнения, че това се случва. Трябва да видим дали са разрешени извършените от този клуб инвестиции по базите, защото се дочува, че се прави нещо, без то да е разрешено, и дали размерът на тези инвестиции съответства на документите. Всичко това сме го изискали пред съда. Министерството си спазва закона, обжалва си със своя хипотеза, която не бе приета от съда, следва ново законно обжалване, сега сме на финална инстанция.

– Как оценявате шансовете си за предстоящия търг за базите?

– В момента, в който бъде обявен търгът, ние имаме готовност за участие, имаме екип, който работи за това. И се надяваме на това, което министър Кралев спомена няколко пъти – прозрачност и честност. На „Българска армия“ от години нищо съществено не е направено, само козметични ремонти. Ние ще предложим нещо, което ще е голямо, което приляга на името ЦСКА. Търсим инвеститори, включително от чужбина.

– Последно привлякохте Андон Гущеров от „Септември“ (Симитли). Приключвате ли с него селекцията, която се очерта като доста солидна?

– Надявам се той да се превърне във водеща фигура при нас. Селекцията е успешна. Подсилихме се с имена, които имат следа в историята на ЦСКА, като Кирил Котев, Борислав Хазуров, Милен Кикарин, подсилихме се с много юноши на ЦСКА, които имат качества. Отделно взехме добри и опитни състезатели като Гущеров, Хаджиниколов, Пидев, Ивайло Цветков… Те вече показаха голяма разлика с другите отбори. Те трябва да дадат тласък на отбора ни. Очакваме в близките дни още един класен футболист, също със сериозна визитка в ЦСКА. Търсим и още един централен нападател, тъй като имаме само Хазуров. А ще играем за първенство, турнирите за Купата на България и за аматьорската лига, при което може да се съберат до 50 мача, а едни и същи 11 играчи не могат да играят във всичките.

– Действително ли преговаряхте с Мартин Камбуров и Емил Гъргоров?

– Наистина имахме разговори, къде на шега, къде конкретно. Но те имат огромна класа, играли са и в чужбина, за тях дори и Първа лига е под нивото, съответно Трета лига не представлява интерес. Направиха ни комплименти, харесва им проектът ни, но не чувстват, че е за тях.

– Няма ли опасност с новите попълнения младите да страдат от недостиг на игрово време?

– Младите, които изнесоха миналия сезон, са в отбора. На други им търсим клубове, в които да играят, да са близко до нас и в един момент да се върнат. За момента те са надежди, но нямат опит и класа. Трябват им игрови минути, сериозни мачове и битки. Тези, които остават тук, имат възможност да се учат ежедневно от класни футболисти и ще получават поне няколко шанса. Трябва да са готови да ги използват – както споменах, ще имаме 40-50 мача.

– Договорката ви с треньора Валентин Илиев само за този сезон ли е?

– Валентин Илиев е страхотен професионалист. Опитва се да направи един професионален европейски модел на водене на отбора, въпреки че сме в Трета лига. И също така расте с отбора. Той е изключително точен човек и си е поставил задача да вкара „ЦСКА 1948“ във Втора лига, което даже е станало кауза за него. Илиев ни е обявил, че ще играем на всички фронтове, с приоритет влизане в професионалния футбол. Но ще е интересен и развоят за Купата на България.

– Увеличава ли се интересът на феновете към „ЦСКА 1948“?

– Все повече хора се интересуват от нас, още повече че доста качествени футболисти дойдоха при нас. Надявам се, че все повече хора ще видят и оценят модела, по който работим. За съжаление има огромна негативна кампания срещу нас. Явно дадени хора имат страх от нас и искат да ни смачкат. Вече сезирахме СЕМ и БФС как някои медии не отразяват обективно нещата, които се случват около ЦСКА. Стремим се да го посочим на обществото.

– Как си обяснявате, че редица медии целенасочено и погрешно говорят за „ЦСКА-София“ като за ЦСКА?

– Личното ми мнение е, че когато дадена медия каже „ЦСКА“, ще генерира по-голям интерес, отколкото като каже „ЦСКА-София“. Ние много ясно написахме какво е становището на УЕФА за този клуб, какво е становището на БФС, посочихме как преименуваният „Литекс“ обжалва пред CAS становището да бъдат извадени от евротурнирите. Значи те самите казват, че са „Литекс“, преименуван на „ЦСКА-София“, а в следващ момент дадена телевизия ги нарича ЦСКА и им приписва 31 титли, предстоящ 70-годишен юбилей… Имаме готовност да подаваме още сигнали, тъй като това е заблуждаване на общественото мнение.

– И последно, какъв е статутът на „ЦСКА 1948“ пред БФС, за да се разсеят спекулациите по темата?

– Ние имаме абсолютно същите членски права като останалите отбори с едно изключение – на следващия конгрес ще бъдем приети като редовен член, но няма да можем да гласуваме. Това е добър ход от страна на БФС, познавайки ситуацията у нас, за да не се пръкнат 20 отбора точно преди конгреса и да манипулират гласуванията. Вече на по-следващия конгрес ще можем да гласуваме.

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК