ЦСКА-София вълнува България, но в София има сериозен проблем!

0
cska fenove 1
Снимка: cska.bg
- -

ЦСКА-София изпрати един от най-успешните си полусезони в последните години, като за първи път от вкарването си в елита зимува на върха в първенството, а продължава и участието си в 1/4-финалната фаза в турнира за купата. Представи се достойно и в Лигата на конференциите, като се превърна в първия български отбор, елиминирал съперника си след загуба като домакин в първия мач (срещу Сейнт Патрикс 0:1 на „Васил Левски“ и 2:0 в Ейре).

И според споменатите по-горе факти е логично посещаемостта на мачовете на отбора да се покачи. Най-вече заради лидерската позиция в класирането на полусезона, нещо, което не се бе случвало дълги години. Нищо подобно обаче не се случи – последният мач на ЦСКА-София за есента на „Армията“ в осминафинала за купата срещу Септември София се превърна в най-слабо посетения двубой на тима за сезона. В Борисовата градина се събраха едва около 150 зрители, които наблюдаваха измъчената победа над младия отбор, воден от Светослав Петров. Разбира се, обективни причини за малкото публика са изключително неудобното време на провеждане на срещата – 12:00 часа на обед в работен ден, и студеното време – между 0 и 1 градуса, съпътствани от лек дъжд преди първия съдийски сигнал. Но тези оправдания биха важали, ако двубоят със Септември бе изключение. А това не е така. Той бе просто продължение на тенденцията, която започна преди 2-3 години и достигна пиковата си точка тази есен, на „Армията“ да идват все по-малко привърженици, особено след слаби представяния и резултати. А срещата в град Съединение срещу местния третодивизионен тим няколко дни по-рано бе срамен момент от червената история. И именно последните два мача за годината в турнира за Купата синтезираха огромния контраст при посещаемостта на мачовете на ЦСКА-София в София и извън нея. Защото, докато „Армията“, с малки изключения, сериозно празнееше в последните месеци, гостуващите сектори из страната бяха пълни и оказваха сериозна подкрепа на възпитаниците на Саша Илич. Тоест ЦСКА-София продължава да вълнува България, но явно в столицата има проблем.

Известно е, че публиката на „армейците“ е най-взискателната и претенциозна у нас и особено феновете от София се нуждаят от притегателна сила, за да присъстват на стадиона. Дълго време обаче такава нямаше и последствията са видими. От една страна, безпрецедентната суша откъм титли няма как да не се отрази на привържениците. Но освен от резултатите и постиженията, те се интересуват и от играта на тима. Тя обаче така и не успява да развълнува позаспалата софийска публика и да я върне на стадиона. Текучеството на футболисти и треньори е огромно, а крайният продукт – все един и същ. Лош късмет за Саша Илич – ситуацията през тази есен изглежда малко по-различна, но натрупванията са толкова големи, че разочарованите фенове няма как лесно да окажат подкрепата си към него и възпитаниците му.

И тук идва ред на друга от причините за рекордно ниската посещаемост на „Армията“ през тази есен – бойкотът на обезверените организирани привърженици. Те оказаха голяма подкрепа към настоящото ръководство в първите му години в Борисовата градина. Но вместо да се скъсява, връзката шефове – червена общност ставаше все по-далечна. И когато през май, след загубения финал за купата, клубът продължаваше да се намира на много ниско ниво по редица направления – маркетинг, комуникация с феновете, стадион, продукция на терена, те обявиха отвод на своето доверие към отговорните фактори в клуба.

Именно фенклуб „Сектор Г“ бе т.нар. ядро, което присъстваше на „Армията“ дори и в най-протоколните мачове в най-лошите атмосферни условия. Сега неговото отсъствие се усеща чувствително. Със сигурност заради същите доводи съпричастни с неходенето на стадиона са и неорганизирани фенове, които също са разочаровани от случващото се в клуба в последните години и очакват промяна.

И именно песимизмът сред голяма част от червената общност изглежда като най-сериозната причина „Армията“ да е празна. Левски се намира в доста тежко финансово състояние и също дълга суша без титла, но тотално доминира откъм посещаемост на стадиона. А причината е, че в клуба намериха начин да вдъхновят феновете си. И ако в доста години опонентите имаха поделено преимущество откъм публика на стадиона в различните периоди, сега преимуществото на тима от „Герена“ е ярко изразено.

ЦСКА-София направи някои промени в правилната посока през есента, като въведе страхотната инициатива „Армейски следобед“, а наскоро врати най-накрая отвори и новият официален фенмагазин. Сега обаче е нужно постоянство, а и покритие на терена. Защото червените фенове искат да виждат в клубното ръководство и спортно-техническия екип съмишленици. А празният стадион показва, че в момента това не се случва.

В Борисовата градина са длъжни да обърнат огромно внимание на този много сериозен проблем, да го анализират и да вземат нужните мерки. Защото в противен случай, освен на „Армията“, и в гостуващите сектори из страната ще започнат да идват все по-малко хора. А това не трябва да се допуска. Защото ЦСКА-София вълнува и България, и София, но има проблеми за решаване. Това, което предстои да се случи през зимата и пролетта, може да се окаже нужният лек за връщането на публиката на стадиона.

Мартин Костадинов/ „Тема спорт“