Първа лига е разкъсана между три стълба и класика

0
Снимка: levski.bg
- -

Защитата е основата на футбола. Именно играта на отборите в отбрана носи големите успехи, а това важи още по-силно в последно време в световен мащаб. У нас също е що-годе така, но не съвсем. Все пак лидерът в класирането на Първа лига е с най-здравата защита. Нещо повече – цифрите сочат, че до този момент на сезона ЦСКА-София са действали доста по-зле в предишните две кампании. Сегашните 9 гола, които е допуснала формацията на Саша Илич, са недостижими за най-здравите отбрани до този момент на сезона в предходните години. Миналият сезон след 18-и кръг най-добра е била отбраната на Черно море, която беше допуснала 11 гола. През сезон 2020/21 отново №1 са били „червените“, но са допуснати цели 15 попадения.

Към днешна дата можем спокойно да отбележим, че Първа лига е разкъсана между три стълба в центъра на защитата – схемите 3-5-2 или 3-4-3, и класика с четирима бранители в линия – 4-3-3 или 4-4-2. Може да се каже, че именно това се използва като елемент на изненадата в родните отбори. Този подход беше наложен миналия сезон от Станимир Стоилов, който често променяше бройката на защитниците си, а с това и цялата стратегия на отбора си. Той най-често използваше в големите мачове трима централни защитници, а това донесе на „сините“ Купата на България.

През тази кампания доста отбори залагат на тактика с трима стопери, а един от тях е именно лидерът ЦСКА-София. При Саша Илич, „червените“ започнаха с четирима отзад, но в един момент сърбинът избра тактика с трима и нещата в отбора потръгнаха. Това за първи път се случи в гостуването на Лудогорец, което отборът му загуби с 1:2, но „червените“ показаха отличен футбол и въобще нямаше да е незаслужено, ако бяха взели 3 точки. Именно промяната на стратегията в отбрана предизвика много сътресения при „орлите“, а Илич оттогава избра да залага изключително на 3-5-2.

Ботев Пловдив също играе най-често с тройка централни защитници. Локо София и Берое са от отборите, които залагат на този вариант на отбраните си. Хебър и Спартак Варна редуват нещата. Няма да е изненада, ако в края на сезона поне 2/3 от отборите в Първа лига играят с трима централни защитници.

В тази връзка може да отчетем, че Лудогорец със сигурност няма да е от тях. Генералната стратегия на „орлите“ изключва нещо различно от класическите четирима бранители. Дори се говори, че Валдас Дамбраускас, който беше изненадващо уволнен от Разград преди година и два месеца, е загубил доверието на ръководството, защото е използвал в няколко мача схема с трима централни защитници.

Иначе цифрите сочат, че най-железните защитници в Първа лига са Петър Босанчич от Черно море и Емил Виячки от Славия. Единствено двамата са играли без смяна във всичките 18 мача от началото на сезона./ „Мач Телеграф“