Крачка назад за Черно море

0
cherno more otbor
Снимка: chernomorepfc.bg
- -

Черно море остави противоречива есен зад гърба си. Варненци ще зимуват на седмо място в класирането и това е отстъпление спрямо демонстрираните амбиции. Тимът регистрира спад спрямо миналата кампания. В края на 2021-ва моряците бяха на трета позиция в подреждането. Парадоксалното е, че тогава през есента бяха изиграни 19 мача, в които тимът завоюва 32 пункта, като имаше 8 победи. Сега след 18 срещи успехите пак са 8, а точките 29, но те отреждат много по-ниско класиране. И докато в актива спадът не е толкова голям, то такъв имаше както в отбелязаните, така и в допуснатите попадения. Всъщност моряците финишираха с най-малко вкарани голове от отборите в Топ 10.

По традиция тимът на Илиан Илиев започна силно кампанията, като се придържаше към ценностите, демонстрирани в предишни сезони – много стегната игра в собственото поле, здрава защита и опит за бърз преход в нападение, с който да бъде изненадан съперникът. Варненци трудно вкарваха, но почти не инкасираха голове в мрежата си. В първите 7 кръга те допуснаха само едно поражение, което дойде при гостуването на ЦСКА-София (0:1). Спечелиха и луд двубой срещу Ботев в Пловдив – 4:3. Той обаче не се оказа трамплин за нещо повече. Напротив, бе сигнал за предстоящ спад.

Причината за него трябва да се търси в продажбата на централния нападател Евгений Сердюк в ЦСКА 1948. Моряците нямаха готов вариант за негов заместник и след напускането на украинеца нещата в нападение за тях станаха много сложни. Толкова, че се наложи да привлекат Исмаил Иса, който не бе играл футбол повече от година! За жалост на Илиан Илиев този път завърналият се през пролетта на „Тича“ Матиас Курьор не бе известният пенкилер от миналото. И така дори в двубои, в които Черно море тотално надиграваше съперника, пращането на топката в мрежата се оказваше голяма мъка.

Не всичко в отбора обаче бе лошо. Треньорът отново доказа, че има набито око за младоци. Така Илиан хвърли в дълбокото Николай Златев. С представянето си атакуващият играч си заслужи повиквателна за младежкия национален отбор. Наред с това специалистът продължи да гласува доверие на Велислав Василев, въпреки че той показа колебания. С израстването си продължава Виктор Попов, който е несменяем като десен бек, а вече е и неизменна част от списъка на селекционера на трикольорите Младен Кръстаич. Доверието на сърбина получава и вратарят Иван Дюлгеров, който подели мачовете под рамката на варненци с опитния Георги Георгиев.

И все пак Черно море все още може да се промъкне до евроквота, било то и през бараж за Лигата на конференциите. Точно това би трябвало да е целта пред отбора. Място в Топ 6 също не е недостижимо. Там младите ще могат да растат в двубои срещу по-силни съперници. За да се случи обаче, Илиан Илиев ще трябва да се справи добре на трансферния пазар и да привлече качествен нападател. Защото през есента Евгений Сердюк изигра едва 5 мача за Черно море, но въпреки глоба си остана водещ реализатор. Той отбеляза 3 гола, като постижението му не бе надминато от друг, а бе само изравнено от Курьор, който също напусна, и Закария Беншаа. На ход е треньорът.

Янаки Димитров/ „Тема спорт“