Септември ползва най-много свои юноши в елита! Левски е четвърти, а ЦСКА-София – колкото Милан

0
levski septemvri 1
Снимка: levski.bg
- -

9,6% от игровото време на ЦСКА-София през сезона е заето от играчи, които са юноши на клуба, показва проучване на швейцарската футболна обсерватория. За юноши се приемат тези, които между 15-ата и 21-ата година са играли поне три сезона в настоящия си клуб. Тези 9,6% игрово време са осигурени от петима футболисти на ЦСКА-София. Иван Турицов и Християн Петров са рекордьорите с по 15 мача през сезона за първенство, Асен Дончев е с шест, Бауренски има три, а Марк-Емилио Папазов е с един.

Юношите на Милан имат сходен процент – 9,8, който е формиран от трима юноши на „росонерите“, докато тези на Атлетико Мадрид са с 9,3%.

От всички отбори в елита Септември дава най-много игрово време на своите юноши – 43,1%, като футболистите са 12. Тройката се оформя от Пирин с 33,3% и Черно море с 23,2%. Четвърти по използвани свои юноши е Левски с 21,5%.

Арда и ЦСКА 1948 пък са единствените отбори, които не са дали и минута на свой кадър.

Септември заема и изключително престижното девето място сред всички 27 изследвани европейски първенства. Номер 1 е словашкият Жилина със 73,3% игрово време на юношите, осигурено от 16 различни футболисти. Съвсем малко изостава Динамо Киев с 73,1%, а доста по-назад е Атлетик Билбао с 56,5%.

От големите клубове най-експлоатирани са юношите на Барселона с 28,2% игрово време./ „Мач Телеграф“