Лудогорец в елитен европейски Топ 6

0
- -

Едва ли има български фен, който да си е представял, че наш отбор може да бъде в групи на евротурнирите в 4 от 5 случая. Съвсем близо до това уникално постижение е Лудогорец, който среща отбора с най-нисък коефициент, играл някога плейоф – Судува (1,825).

Само пет са тимовете, стигали или с възможност да стигнат групите на Шампионска лига и Лига Европа поне четири пъти в последните пет сезона. Тук изключваме отборите от Англия, Испания, Германия, Италия, Португалия, Холандия, Белгия, Русия или Турция, които се класират директно, а не играят поне плейоф.

Динамо Загреб, който яде бой от Лудогорец в групите на Лига Европа, може да бъде с 5 от 5, ако успее да отстрани албанския Скендербег и влезе в ЛЕ. Най-богатият отбор в Кипър – АПОЕЛ (бюджет 40 млн. евро), със сигурност ще има 100-процентов актив, защото играе със Славия Прага плейоф за ШЛ и дори и да отпадне, отива във втория по сила турнир. Кипърци засега имат на сметката си едно участие в групите на ШЛ и три пъти в Лига Европа. Легия също може да има пълен актив за въпросния период, макар че там стойността на пакета се намалява от факта, че участието в лигата на богатите е едно, а останалите четири ще бъдат в ЛЕ.

Стяуа със сигурност ще направи четири групови фази, защото след почти сигурното отпадане от Спортинг в плейофите, отива в Лига Европа. При Виктория Пилзен това далеч не изглежда така гарантирано. Чехите имат едни групи на ШЛ и две на Лига Европа, а сега по пътя им към трето участие там е застанал АЕК Ларнака. За момента единствено Динамо Загреб от въпросните отбори има поне две участия като Лудогорец в ШЛ, а до толкова може да стигнат АПОЕЛ и Стяуа, но те имат трудни съперници.

Източник: „Меридиан мач“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК