Какво научихме от контролите на ЦСКА-София?

0
cska otbor
Снимка: cska.bg
- -

С вчерашната контрола с Пирин ЦСКА-София сложи край на приятелските среши по време на зимната си подготовка. Червените изиграха общо 7, като записаха по две победи и загуби и три равенства. Едно от основните футболни правила гласи, че отделните представяния и резултатите в спарингите не трябва да се взимат под внимание, тъй като в тях треньорите експериментират с подходи, които едва ли биха опитали така смело в официалните срещи. Когато има натрупване от 7 срещи обаче, все пак може и да научим нещо от тях. А зимните контроли на ЦСКА-София дадоха поне няколко отговора.

Най-важният от тях е свързан с тактическата постройка на армейците. И през пролетта Саша Илич ще продължи да залага на проработилата по страхотен начин през есента 3-5-2. Идвайки в ЦСКА-София през лятото, сърбинът обеща офанзивен футбол, но след загубата и катастрофалното представяне в дербито с Левски той преосмисли романтичните си идеи и започна да залага на доста по-прагматичен подход. И той му донесе перфектни резултати, като изведе тима до лидерската позиция. През зимата обаче именитият офанзивен халф на Партизан отново имаше копнежи да изпробва по-нападателен стил, а освен това искаше футболистите му да умеят да играят еднакво добре в няколко различни тактически схеми. Тези негови желания обаче изглежда няма да се изпълнят. Поне не и с настоящите изпълнители в червената съблекалня. Сърбинът изпробва формации с четирима в отбрана през вторите полувремена срещу Санфрече Хирошима (0:1), Астана (0:0) и Македония ГП (0:0) Във всеки от тези случаи представянето на червените спадаше драстично и се стигаше до серия от опасни ситуации пред тяхната врата. Защото никой от Мено Кох, Енес Махмутович, Християн Петров и Амос Юга не разполага с достатъчния набор от качества, че да е стабилен в дует със само още един централен защитник. Проблемът за Саша Илич обаче е, че първите двама продължават да не убеждават, че могат да са полезни и при постройка с трима в ядрото на ариергарда. И всяко, освен титулярното трио Матей-Юга-Християн Петров, крие куп рискове. Неслучайно ЦСКА-София допусна повече голове, отколкото вкара по време на зимната си подготовка. И освен това допусна повече голове в 7-те контроли, отколкото инкасира през целия есенен полусезон в първенството (в 18 мача).

Тук е редно да се отбележи, че за да имат най-добри показатели при допуснатите голове в шампионата армейците, основна роля има и вратарят Густаво Бусато. Той продължава да държи много сериозно ниво и да е един от най-постоянните футболисти на ЦСКА-София. Проблемът, който бе очертан в контролите, обаче е свързан с Димитър Евтимов. Сърцатият страж сякаш следва линия надолу след завръщането си у нас след 10-годишен период в Англия и с всяка следваща изява показва, че не може да е равностойна алтернатива на Бусато. Демонстрира го с няколко несигурни изяви и вчера срещу Пирин.

Приключваме прегледа на защитата с халфбековете, където отляво отново имаме сериозно разминаване в качествата на титуляра и неговия заместник. Категоричен първи избор там е Брадли де Нойер, който обаче все още не е запълнил пълноценно дупката, оставена от Брадли Мазику. Галин Минков пък получи много минути по време на зимната подготовка, но една ли ще успее да запише толкова през целия пролетен полусезон. Дори и при отсъствие на Де Нойер е по-вероятно в неговата зона да видим Вион, а не Минков. По-интересна е ситуацията отдясно, където пo-дефанзивният вариант е Иван Турицов, а по-офанзивният – Маурисио Гарсес. И е твърде вероятно те да бъдат въртени от Саша Илич спрямо профила на предстоящия съперник. Родният национал все по-често действа и сред триото в отбрана, като няма да е изненада да го виждаме там и занапред, като така ще се отвори повече игрово време за бразилеца. Отдясно отново, както и отляво, може да бъде използван универсалният Вион.

А титулярната позиция, където ще бъде използван французинът, очевидно е в средата на терена. През зимата той най-често си партнираше там с Жеферсон, който получаваше по-малко минути през есента. С връщането на Юга в отбрана обаче опциите пред Илич в предмостието са едва три – Вион, Жеферсон и Линдсет, като норвежецът е ползван и по-напред. На няколко пъти сърбинът пробва и офанзивните играчи Кареасо и Шопов в тази зона. Те обаче се твърде меки в единоборствата и едва ли ще ги видим там в повечето тежки мачове през пролетта. Доста по-вероятно е да влязат в спор с Линдсет и новото попълнение Хайнц за мястото зад нападателите. Отсега знаем, че и двамата норвежци ще са твърди титуляри, но все още не е ясно на кои позиции. С три асистенции Хзйнц завърши като лидер по този показател в контролите и изглежда именно от него ще се очаква да донесе нужната креативност в червения състав. А дилемата дали да го ползва на върха на атаката, или малко по-назад, изглежда още тормози Илич. И изводът от контролите е, че както и през есента, сърбинът ще продължи да търси нужните отговори в атака в движение и спрямо моментната форма. Там основните опции са Назон, Морено, Бамба, Шагоян, а дори и Гарсес.

И в крайна сметка се оказа, че Саша Илич е научил най-правилните уроци още в средата на есента, защото всички експерименти, които опита през зимата, се оказаха неуспешни. И през пролетта той отново ще разчита на добре усвоената прагматичност от първия дял. А дали тя ще е достатъчна, предстои да разберем.

Мартин Костадинов/ „Тема спорт“