От Газиантеп за ада в Турция: Ужасът е невиждан! Спим в колите, не спира да люлее

0
14
Снимка: voleybolunadresi.com
- -

Преки свидетели на ужаса, който земетресението от 7,8 по скалата на Рихтер предизвика в югоизточна Турция, разказаха, че повече от денонощие земята буквално не е спирала да се люлее и да предизвиква нови и нови щети, да затруднява спасителните акции и да увеличава страха у хората. Благодарение на легендата на Берое Ивко Ганчев „Мач Телеграф“ се свърза с Ердал Гюнеш, когото трусът завари като временен треньор на Газиантеп.

„Аз и близките ми сме добре физически, но наистина е трудно да се опише всичко, което преживяват хората от града и останалите засегнати райони. Ужасът е невиждан. Дори в оцелелите сгради хората все още не могат да се приберат. Просто не се знае кога и къде нещо ще рухне. Никой не знае какво ще предложи не следващият ден, а следващият час. Всеки в отбора познава някой по-тежко засегнат, страшно е“, коментира Гюнеш.

Домакинът на турския клуб, който е десети в класирането на Суперлигата, Исмет Гюр също свидетелства за мащаба на бедствието.

„Спим в колите и най-лошото е, че не спира да люлее. Повече от денонощие трусовете не спират, може би намаляват по сила, но нервите на хората са толкова опънати, че и най-леките движения предизвикват страх и паника. Благодарни сме за всяка помощ, която ни се оказва. В такива моменти е нормално хората да се сплотяват. Молим се за тези, които са под руините. Хората работят денонощно, но студеното време затруднява спасителните акции и най-вече шансът на оцелелите, които се надяват да достигнат до тях. Прогнозата е, че тази нощ (б.р. – снощи) ще е по-студено от миналата, а утре температурите ще продължат да падат“, каза Гюр за „Мач Телеграф“.