Липсващото звено на „червените“

0
beroe cska simeon mechev tobias hainc
Снимка: cska.bg
- -

ЦСКА-София финишира 2022 година на първо място в класирането на Първа лига. „Червените“ станаха есенен първенец на една точка пред Лудогорец и цели 14 пред Левски, който предварително беше сочен за основния конкурент на разградчани за титлата през този сезон. И всичко това на фона на военни действия между ръководството на ЦСКА-София и феновете, които обявиха бойкот и не стъпваха в Сектор Г.

Откъм резултати „червените“ се представиха отлично в първата част на сезона, но не и откъм игра. За много от победите на тима помогна късметът, някое индивидуално изригване или случайно центриране. Това си го призна и старши треньорът на тима Саша Илич в края на годината, който каза, че ЦСКА-София е имал късмет в доста от мачовете, а победите не са дошли с добра игра. Това му прави чест и показва, че
на „Армията“ имат реална самооценка. Малко са достойните фигури в родния футбол, които могат да направят нещо подобно, изказано от цялата душа и сърце. Доста от колегите на сърбина просто залагат на стандартното оправдание със съдията, времето, терена, малкото и на всичкото отгоре слаби футболисти…

Да се върнем на класирането, което придоби леки изменения след първия пролетен кръг. ЦСКА-София остана на 1 точка пред Лудогорец и дръпна на 17 пред Левски. Отново споменаваме отбора от „Герена“, защото той беше определен като „много силен“ в началото на сезона.

Така – в класирането може да няма съществена разлика, но в представянето на ЦСКА-София имаше. Може да назовем и конкретната причина за промяната в играта на „червените“ онзи ден под Аязмото. Тя се нарича Тобиас Хайнц и е липсващото звено на „червените“ през есента. Той изгради по фантастичен начин връзката между линиите на тима. За него не беше проблем да вземе топката от защитата и да стартира атаката, като я изостри и разнообрази с дрибъл или пас. Отделно норвежецът направи отлична връзка и между халфовата линия и атаката. Той се превърна във фундаментален футболист само за 30 минути. Преди той да се появи в игра, ЦСКА-София си беше старият отбор от есента -здрав в защита, но хилав в атака. Хайнц влезе на терена при 0:1 и промени събитията. Той даде нужния импулс в играта на ЦСКА-София, необходимата класа за победа. Хайнц не се отчете с гол или асистенция, но категорично преобърна събитията в мача и помогна много за четирите безответни гола на тима във вратата на Берое.

Има и още нещо, което със сигурност в ЦСКА-София отчитат с широка усмивка на лица. Става дума за норвежката връзка на „Армията“, която е един от основните ключове към титлата. От началото на сезона Джонатан Линдсет показва класа. Очевидно е, че той беше най-креативният футболист на тима в средата на терена през есента. Той обаче има и други достойнства, а именно – върши черна работа, добър е в единоборствата, умее да изнася отлично топката, помага на защитата. Онзи ден Линдсет беше титуляр за ЦСКА-София срещу Берое, но усилията му сякаш се губеха между Тибо Вион и Жеферсон, които номинално са крайни защитници и дойдоха като такива на „Армията“. Когато на терена се появи Хайнц, и Линдсет сякаш се превърна в далеч по-добър футболист. Двамата станаха перфектно смазана машина, която е способна да вземе всеки мач. Едно е сигурно – който е уредил трансферите на норвежците на „Армията“, заслужава много поздравления.

Христо Георгиев/ „Мач Телеграф“