Пазарджик дочака елитен футбол след 7 948 дни

0
hebar
Снимка: hebarfc.com
- -

В днешния понеделник, 20 февруари, в мач от XX кръг Хебър ще домакинства на собствения си стадион “Георги Бенковски” в Пазарджик в мач от елита за първи път от 7 948 дни. Срещата е с начален час 14:30 часа при вход от 10 лева и ще бъде предавана пряко и по Диема спорт. Ето какво написаха от Хебър на официалния си сайт:

Футболният тим на Хебър е амбициран до краен предел да зарадва привържениците си с победа срещу пряк конкурент за оставане в елита в първия мач да сезона в Пазарджик. Наказан в лагера на “зелените” е само Георги Търтов, а контузени играчи няма. На разположение на старши треньора Владимир Манчев ще бъдат и новопривлечените играчи Георги Вълчев и Анте Живкович.

Въпреки ранния час в работен ден и прякото излъчване на срещата от ръководството се надяват на солидна подкрепа от феновете си, които очакваха дълго завръщането на любимия си тим у дома.

Досега домакинските срещи на Хебър се провеждаха на стадион “Васил Левски” в София. Преди четири дни при официален оглед на стадиона от длъжностни лица от БФС той получи зелена светлина за официални срещи в светлата част на деня поради факта, че да поставянето на осветлението е нужно още малко време, но всички останали предписания са били спазени и днес отново ще може да се насладим на футбол от елита в Пазарджик след пауза от почти 22 години. За последно стадион “Бенковски” посрещна елитен футбол на 19 май 2001 година, когато Хебър завърши наравно с Локомотив (София) 2:2. От тогава до днешната дата са минали точно 7 948 дни! От тях почивните дни са били 2 480, а работните 5 468.

Съперникът

Старши треньорът на Спартак (Варна) Димитър Димитров – Херо определи група от 20 футболисти за предстоящото гостуване на Хебър. Извън състава на варненци остават Никола Борисов и Андриан Димитров. Контузени и наказани при “соколите” няма.

Групата на Спартак (Варна): Иван Дичевски, Кристиано Фигейредо, Ромееш Ивей, Бен Карамоко, Пламен Димов, Луан Да Силва, Александър Цветков, Александър Белоусов, Роберто Хименес, Лерой Микелс, Родни Антуи, Жоао Mарио, Румен Руменов, Виктор Митев, Ивайло Климентов, Божидар Васев, Нейтън Холдър, Иван Йорданов, Денис Баланюк, Евандро Коста.

Един срещу друг

В исторически план двата отбора не са се срещали много често на футболния терен, като до този момент на шампионатно ниво са изиграни само девет двубоя, като половината от тях са от последните три сезона.

Първият сблъсък между Хебър и Спартак (Варна) е изигран на 20 октомври 1990 година и завършва с убедителен домакински успех за пазарджиклии с 4:1. Милушев открива резултата за Хебър в 20-ата минута, а Трендафилов изравнява в 59-ата. До края на мача пазарджиклии материализират превъзходството си с два гола на Кирил Василев в 72-а и 89-а минута, а в последните секунди Николай Митов слага точката на спора. Ответният мач във Варна завършва с нулево реми. След десет годишна пауза, през която отборите играят в различни дивизии идва време и за единствените до момента сблъсъци на най-високото ниво на футбола в България, като и двата мача завършват с домакински победи с 2:1. Арена на есенния сблъсък отново е стадион “Георги Бенковски”, като точни за пазарджиклии са Светльо Нончев и Николай Минчев, а за варненци се разписва бившият играч на Хебър Анастас Петров. През пролетния дял на шампионата Георги Богданов дава аванс на зелените, а впоследствие Спартак стига до пълен обрат след точен удар на Валентин Станчев и автогол на Николай Минчев.

След нова дългогодишна пауза, през която и двата клуба преминават през мъчителни за своите фенове моменти, Хебър и Спартак отново се срещат в двубой от втория кръг на първенството на Втора лига. Мачът се играе на стадиона в Балчик и завършва с победа за пазарджиклии с 2:0 след голове на Асен Георгиев и Дани Пехливанов. Ответният сблъсък в Пазарджик завършва с класически домакински успех с 3:0 след голове на Янко Ангелов, Георги Андонов и Октай Хамдиев.

През изминалия сезон двата отбора бяха сред водещите тимове във втория ешелон и си размениха по една домакинска победа в похода си към групата на майсторите. Първо Спартак печели с 1:0 след автогол на Радослав Терзиев, а през пролетта Хебър печели с 2:1 на стадион Бенковски след голове на Томислав Папазов и Евгени Игнатов, а в края на мача Даниел Начев вкарва почетното попадение за варненци.

Последната среща

В мач от пети кръг в efbet Лига през настоящия сезон 2022/2023 “зелените” удариха с 1:0 Спартак насред Варна. Голмайстор за Хебър стана Октай Хамдиев, който се разписа с глава в 49-а минута. С победата си във Варна хебърци прекъснаха серия от три поредни загуби.

Двубоят във Варна започна с лек териториален превес за Спартак. Още в шестата минута Божидар Васев стигна до удар към вратата на гостите, но изстрелът му от малък ъгъл не попадна в целта. Няколко минути по-късно Мартин Тошев също пробва късмета си с удар от дистанция, който обаче не затрудни вратаря на Хебър Петър Дебърлиев. Хебърци отговориха подобаващо с две много чисти положения само в рамките на 120 секунди. Първо Цветелин Тонев можеше да порази целта от няколко метра, но в последния момент топката му бе избита от крака в корнер. След изпълнението на ъгловия удар, Секейра имаше възможност да обстрелва вратата на Спартак, но силният му шут мина над вратата. Последваха нови две възможности за Хебър. При първата Емануил Манев проби много добре, нагласи топката на десния си крак и отправи истински снаряд към вратата на Спартак, но вратарят на домакините внимаваше и изби с една ръка в ъглов удар. Малко след това Пламен Крумов също имаше възможност да стреля от удобна позиция, но топката не застраши стража на Спартак.

Първата част завърши с надмощие на Спартак (Варна), което доведе до няколко добри ситуации пред ватата на гостите от Пазарджик. И в трите случая обаче, топката не намери целта зад Дебърлиев. Първо Божидар Васев пробва късмета си от дистанция по диагонала, а малко по-късно Мартин Тошев стреля с глава от няколко метра, но също неточно. Последният шанс за гол пропусна Георги Бабалиев, който отправи доста неточен удар от близо 22 метра.

Втората част започна с нова възможност за домакините, която бе създадена от Мартин Тошев. Атакуващият футболист на Спартак стреля отново с глава, но пак прати топката покрай вратата.

Резултатът в мача бе открит в 49-ата минута, а точен бе Октай Хамдиев. След грешка при изнасянето на топката от страна на домакините, Тодор Чаворски открадна кълбото и напредна по десния фланг откъдето центрира на главата на Хамдиев, а той от няколко метра не сгреши – 0:1. В 69-ата минута домакините имаха отлична възможност да изравнят резултата, след като стигнаха до дузпа. Наказателният удар бе отсъден за игра с ръка на Мауро Секейра, но „соколите” така и не се възползваха. С изпълнението на дузпата се нагърби Мартин Тошев, но изстрелът му тресна напречната греда зад Петър Дебърлиев и излезе в аут.

В заключителните минути на мача домакините се опитаха да осъществят стихиен натиск, който обаче се удави в море от безсилие.

Спартак: 67. Християн Христов, 3. Ибрям Ибрям, 19. Никола Борисов, 11. Виктор Митев, 51. Илкер Будинов, 17. Цветан Илиев, 10. Янчо Андреев (капитан), 30. Божидар Васев, 9. Мехмед Мехмед, 90. Мартин Тошев;

Резерви: 21. Иван Дичевски, 8. Ивайло Климентов, 12. Генади Хуан Алберто Луго, 45. Даниел Начев, 13. Руслан Черненко, 22. Сами Ел Анаби, 23. Проспер Менди;

Старши треньор: Васил Петров;

Хебър: 1. Петър Дебърлиев, 11. Цветелин Тонев (капитан), 5. Мартин Михайлов, 10. Пламен Крумов, 38. Хлеб Бухал, 25. Мауро Секейра, 12. Емануил Манев, 23. Клаудио Бонани, 30. Боян Кнежевич, 77. Октай Хамдиев, 99. Тодор Чаворски;

Резерви: 88. Диян Димов, 98. Георги Търтов, 28. Осира Корнел, 15. Милан Кременович, 3. Богомил Божуркин, 19. Патрик Мавлютова, 9. Адернисола Есеола;

Старши треньор: Фулвио Пеа;

Стадион: „Спартак”, Варна;

Главен съдия: Владимир Вълков.

Статистика

•Мачове за първенство: 9;
•Победи за Хебър: 6;
•Победи за Спартак: 2;
•Равенства: 1;
•Голова разлика: 15-8 за Хебър;
•В Първа Лига: 3 мача, 2 победи за Хебър и 1 победа за Спартак, при голова разлика 4-3;
•Във Втора Лига (Б група): 6 мача, 4 победи за Хебър, 1 победа за Спартак и 1 равен мач, при голова разлика 11-3 за Хебър;
•В Пазарджик: 4 мача, 4 победи за Хебър при голова разлика 11-3;
•Във Варна: 5 мача, 2 победи за Хебър, 1 равенство и 2 победи за Спартак при голова разлика 4-3;
•Най-голяма победа за Хебър: 4:1 през сезон 1990/1991;
•Най-голяма победа за Спартак: 2:1 през сезон 2000/2001.

Любопитни факти

•Октай Хамдиев, който е титуляр днес, вкара гола за победата срещу Спартак във Варна на 5 август 2022 година, но от тогава насам не се е разписвал в оставащите 13 мача. Оки е започвал в 18 срещи като титуляр, което е и най-много пъти от всички останали съотборници, но и най-често е бил сменян – 14 пъти.
•Хебър е в серия от 11 поредни срещи, в които допуска гол. За последно не допусна гол срещу Пирин при 0:0 на 28 август 2022 г.
•Хебър е загубил последните си две срещи и има само 3 победи (едната срещу Спартак) и 3 равни
•Хебър е на 4 гола от стотното си попадение в елита
•В Хебър играят 9 чужденци, а общо от началото на сезона са 18
•В Спартак чужденците са 14
•Хебър е предпоследен в класирането с 12 точки, а Спартак е с 8
•Божидар Васев ще се изправи срещу бившия си отбор Хебър днес, за когото записа 16 мача във Втора лига през сезон 2019/2020 и бе титуляр в състава победил Спартак (Варна) с 2:0 на 27 юли 2019 г.
•38 футболисти са играли за Спартак през сезона – най-много от всички тимове в елита, като 9 от тях дебютираха при загубата от Лудогорец с 1:2 в предния кръг
•загубата с 0:1 от Хебър миналата година се оказа и последния мач на треньора Васил Петров начело на варненци
•за първи път един срещу друг като треньори ще се изправят Владимир Манчев и Димитър Димитров
•и двата отбора в името и емблемата си имат годината 1918, когато са основани първите отбори, чиито приемници са те
•екипировката и на двата отбора е JAKO
•и двата отбора са новаци в Първа лига този сезон

Билетите

От понеделник до края на полусезона, домакинските ни мачове ще се провеждат с няколко нови регламента, свързани с организацията и провеждането на срещите:
➡️ Билетите ще се продават в деня на мача на касите на стадиона, като всеки от тях ще има обозначен сектор, блок, ред и място на седалка. Цената им е 10 лева.
➡️ Децата до 14 години ще влизат безплатно, но с придружител, който трябва да попълни декларация. Родителите, настойниците и попечителите, придружители или лица, полагащи грижи или носещи отговорност за конкретното дете трябва да попълнят и подпишат по възможност предварително въпросната декларация, която можете да откриете тук:
https://bit.ly/3Eb8GgZ
➡️ Друга важна подробност е свързана с бутилките за минерална/трапезна вода, за които има забрана за внасяне на стадиона. За ваше улеснение ще има осигурени безплатни ПВЦ чаши, в които въпросната вода ще може да се налее преди влизане на стадиона!

Гостуващите фенове ще влизат през северната трибуна със същата цена на билета от 10 лева.

Съдиите

Главен съдия на мача Хебър – Спартак ще бъде Радослав Гидженов, а наряда за негови помощници взеха Йордан Петров и Георги Стамболджиев. Четвърти рефер ще бъде Димитър Димитров. Ролята на съдийски наблюдател ще изпълнява Георги Виделов. За ВАР отговорни съдии ще бъдат Георги Кабаков и Николай Чакъров.

Времето

В Пазарджик температурата по време на мача ще бъде 15 градуса. Вероятността за дъжд е 2%. Вятърът ще бъде със скорост 6 метра в секунда.

Желаем победа за Хебър при завръщането му у дома и четвърта в първенството! Зелените напред!