Хебър с уникално постижение

0
hebar spartak varna
Снимка: facebook.com/spartak1918official
- -

Хебър поднесе най-голямата сензация в 21-ия кръг от сезона като спечели срещу Славия с 1:0 като гост. Единственото попадение на стадион „Александър Шаламанов“ бе дело на Арсенио Валпорт. Този гол е с историческа стойност за Хебър по няколко направления. Едно от тях е, че за първи път в историята си тимът от Пазарджик печели три мача на чужд терен в рамките на един сезон. Припомняме, че от старта на настоящия, като домакин Хебър победи само Локомотив Сф с 3:2 на стадион „Васил Левски“. Слабото представяне в домакинствата до голяма степен се дължи на факта, че през есента стадион „Георги Бенковски“ не отговаряше на условията за провеждане на мачове от Първа лига. Въпреки това обаче силното представяне като гост е факт.

Освен Славия, Хебър победи на чужд терен Ботев Пд и Спартак Вн през есенния дял от сезона. А твърде рядко в историята се е случвало един отбор да има повече точки на чужд терен, отколкото у дома. А никога 62,5% от целия му актив да е събран от гостувания. Дотук Хебър има само 6 точки у дома и цели 10 от визити.

Ако този процент се запази до края на сезона, Хебър ще счупи рекорд на Славия. Откакто се дават по три точки за победа (сезон 1993/94), „белите“ са отборът с най-висок процент от актива в един шампионат на чужд терен. През сезон 2019/20 те имаха 22, взети на „Овча Купел“ и цели 33 от гостувания. Процентното съотношение е 40 на 60. За последните 20 години Славия още веднъж взе повече точки далеч от дома си – през 2015/16, но тогава процентите бяха доста по-изравнени, а точките 23 и 26.

Лудогорец за този период също два пъти е постигал това. „Орлите“ бяха по-силни в мачовете извън Разград при спечелването на шампионските си титли през сезоните 2016/17 и 2017/18. Интересното е, че и в настоящия сезон те са малко по-ефективни на чужд терен, но и при тях разликата не е толкова голяма, колкото в Хебър.

Сезонът, в който най-много отбори могат да се похвалят с по-висока ефективност като гости е 2017/18. Тогава цели четири тима са в подобно положение – Лудогорец, Берое, Черно море и Пирин.

Друг любопитен факт е, че от въвеждането на трите точки за победа близо 17 години нямаше отбор с повече точки като гост в периода 1993-2010. Остава да видим ще остане ли до края на първенството историческото постижение на Хебър, или тимът на Владо Манчев ще започне да трупа актив и у дома./ „Мач Телеграф“