Червенков: Защитите на ЦСКА и Левски се отличават пред останалите! Предимството на „червените“ е вратарят

0
- -

Бившият футболист на ЦСКА Ангел Червенков анализира схемите в защита с трима и четирима бранители. Пред „Мач Телеграф“ той отличи някои защитници в родната Първа лига, но заяви, че ако ги сравняваме с тези от средноевропейски отбори имат още какво да учат.

„Това дали даден отбор ще играе с трима, или четирима бранители, е избор на всеки треньор. Наставникът преценява коя система на игра ще бъде най-полезна. Много са плюсовете и минусите в системата с трима защитници. Да кажем, че имаме трима централни бранители, това автоматично означава, че имаме още двама по крилата, които са халф-бекове. Така по този начин, когато противникът напада играеш с петима в отбрана. Има и поне един опорен халф и по този начин стават шест човека, които са ангажирани пряко с действията в защита. Ако са двама опорните халфове, стават седем. Тази схема на игра е гъвкава, но трябва да имаш нужните изпълнители. Във всяка една схема на игра, ако нямаш нужните изпълнители тя е обречена на провал. На мен лично тази схема не ми е любимата, но това е мое мнение“, започна
Червенков.

„Реално тази система е по-стабилна, когато се защитаваш. Така се уплътнява по-добре фланговете и не даваш пространства на противника. Всичко зависи и от това, какви задачи е поставил треньорът. Аз съм играл в схема с трима бранители, но моите защитници можеха да изнасят топката и да се включват добре в халфовата линия. Една от причините ЦСКА да използва Амос Юга като централен защитник е това, че той умее да изнася добре топката. Ако даден отбор играе с четирима отзад и те са добре разположени, по този начин се прави солиден блок, който много трудно може да се пробие, като например 4-4-2. Тази система също е гъвкава и по този начин се насища зоната около топката и се прави масивен блок. Там има двама централни бранители и двама опорни халфове. Като сложим и бековете стават общо шест дефанзивни играчи. От там нататък са разновидностите на играта. Всяка една система на игра си има своите плюсове и минуси. Много неща зависят и от противника. Трябва правилно да си разчел неговите силни и слаби места и да си наясно от какво можеш да се възползваш.

Двете защити, които се отличават пред останалите, са тази на ЦСКА и тази на Левски. „Червените“ са допуснали 12 гола, а „сините“ – 13 от началото на сезона. Справят се добре като цяло. В ЦСКА има едно голямо предимство и това е вратарският пост в лицето на Густаво Бусато. В Левски има много колебание на този пост. Както в Николай Михайлов, при който видяхме за какво става дума, така и при младия Пламен Андреев. Защитата на ЦСКА претърпява повече промени от тази на Левски. По принуда се наложи излизането на дадени играчи и се допълваха нещата в движение. Аз но бих казал, че ЦСКА играе най-офанзивния футбол в Първа лига. Все пак се подсигуряват в задни позиции, но засега играят печеливш футбол. Играят този футбол, който не им позволява да правят грешки. Играят по-изчистено и не предприемат рискове, това им носи ползи“, заяви той.

„Много са гъвкави защитниците на Левски. Те имат афинитет към атаката и се включват често. Добре се подсигуряват в дефанзивен план и мога да кажа, че спазването на дистанция е на едно много добро ниво. Цунами и Петрис се включват често в атака, а плюс това Кордоба и Сундберг са много стабилни. В ЦСКА единственият, който е голям фактор в защитата, е Юрген Матай. Миналата година той беше възпрепятстван да играе в определени мачове, а неговото отсъствие веднага се почувства и отборът загуби важни точки и титлата. За тази година се отнася същото. Дано е жив и здрав, защото той държи защитата. Той е лидерът, който добре подсигурява и ги управлява. В ЦСКА нещата за момента са добре. Има все пак доза колебание, когато се играе срещу класен противник. Изпитват се затруднения. Има още доста върху какво да се надгражда. От една страна фактът, че ЦСКА играе с трима в защита води до по-голямо подсигуряване. От друга страна се дава възможност на фланговите играчи да атакуват повече. Ако играят Гарсес и Де Нойер отборът изглежда по-атакуващ по фланговете. По принцип бранителите на ЦСКА не са бързи, но Саша Илич с това разполага“, заяви той.

„Защитниците от Първа лига, които бих отличил, са няколко. Юрген Матай бих го поставил на първото място. Той е постоянен и стабилен. Оливие Вердон от Лудогорец също играе добре, Хосе Кордоба от Левски също е много стабилен и полезен. Бих отличил и Алекс Петков от Арда. Но ние сравняваме играчите от родното първенство. Ако ги сравняваме с играчи от средноевропейски отбор, ще видим, че разликата е голяма и има доста работа да се върши“, завърши Червенков.