Топузаков: Невъзможно е да заместиш Стоилов, направи нещо невероятно! Ситуацията не е от най-цветущите

0
elin topuzakov
Снимка: levski.bg
- -

Старши треньорът на Левски – Елин Топузаков – даде пресконференция преди дербито с ЦСКА-София.

„Ситуацията не е от най-цветущите. Опитах се в индивидуални разговори да успокоя футболистите. При тях всичко е наред и те трябва да мислят само за футбол. Турбулентните събития бяха неочаквани за всички, в това число и за мен. В крайна сметка говорим за футбол – те трябва да абстрахират и да мислят за работата си на терена. Каквото зависи от мен и от щаба, ще го направим, за да може Левски да изглежда подобаващо – това е целта в предстоящото дерби.

Този отбор е селектиран и изграден от Станимир Стоилов, който постигна и обединение в цялата левскарска общност. Виждаме колко е безрезервна подкрепата към отбора. Достигна се друго ниво, което е изцяло заслуга на него и щаба му. Аз съм му ученик. Стоилов е направил нещо невероятно. Ще се постарая да продължа линията му. В момента отборът има нужда от подкрепа, да усеща вярата в тях, която треньорът може да им даде. Това ще правим в дните до мача.

Момчетата са в много добра спортна форма. Имат доминираща роля срещу противниците, стабилни в защита, наредиха четири поредни победи. Искаме да задържим линията, за да изглежда така отборът и в понеделник. Другите неща може би повече им влияят. В такова дерби не мисля, че някой може да е фаворит. Непредвидим мач между два добри отбора.

Запазил съм нормални отношения със Станимир Стоилов. Говорихме надълго и нашироко в деня, в който напусна. Доста неща изговорихме на четири очи. Надявам се тепърва да обсъждаме неща, свързани с отбора. Неговата треньорска визия и съветите, които би ми дал, биха били безценни.

Аз напрежение нямам. Не искам да влизам в ролята на Станимир Стоилов или да го замествам, защото това е невъзможно. Страх нямам. Ако се върнем назад в години, за втори или трети път се явявам на такава позиция. Вече съм минал през това нещо. Трябва да се продължи напред. Момчетата да получат подкрепа.

Отборът има нужда от подкрепа на своите привърженици. На никого не е приятно. Може да има несъгласие във всички фракции, но не може да изоставиш отбора си в такъв момент. Феновете ни са показвали, че могат да дават криле на отбора.

Рецептата и решението за проблемите в завършващата фаза е работа. Това също сме го коментирали със Станимир Стоилов.

Малко е трудно да си правиш планове за след няколко месеца. Всичко зависи как ще продължи отборът откъм резултати. Всеки един треньор може да направи перфектната подготовка, да е перфектният психолог, да прави всичко точно, но това не му гарантира резултати. Нека дойде краят на сезона, тогава с ръководството ще обсъдим нещата.

Себераздаване, саможертва, взаимопомощ. Не са най-атрактивните мачове между „сини“ и „червени“. Тук водещи са битката, единоборствата, статичните положения. Там се надявам да надделеем и да излъжем ЦСКА. Емоциите в този мач е нормално да притискат футболистите, да мислят да играят на по-сигурно.

В последния месец – месец и половина и двата отбора са постоянни. Формата в дербито никога не е решаваща. Побеждава този, които иска повече победата“, коментира Топузаков.