Хайнц допълва „червения“ тризъбец в атака

0
tobias hainc
Снимка: cska.bg
- -

Брадли де Нойер и Дюкенс Назон са двама от най-близките приятели в съблекалнята на ЦСКА-София, а друго, което ги обединява, е, че през пролетния полусезон бележат страхотен прогрес в представянето си. През есента и двамата имаха своите проблеми с адаптацията, като при нападателя те бяха свързани и с наднорменото му тегло. След пълноценна зимна подготовка обаче те са като преродени. Нидерландецът се включва много по-уверено и успешно в червените атаки, а голмайсторът използва най-добрите си качества – позициониране и адекватни отигравания при сгъстена отбрана. Със сигурност те са състезателите в състава на Саша Илич, отбелязали най-голямо израстване спрямо представянето си през есенния дял на шампионата. И именно Назон и Де Нойер са двама от тримата най-опасни футболисти на ЦСКА-София, от които ще се очакват интересни действия в атака и в предстоящото вечно дерби с Левски. Задачите им в предни позиции са ясни – единият пробива и подава, а другият завършва. Двамата имат все по-отработено взаимодействие и това личи отчетливо през пролетта.

Третият в червения тризъбец е единственото зимно попълнение – Тобиас Хайнц. Норвежецът пристигна на „Армията“ с актив от 15 гола в 29 мача през миналата година и логично очакванията към него са високи. И досега горе-долу ги покрива. Той донесе ключовата победа с 1:0 над ЦСКА 1948 в Бистрица, а имаше основна роля и за 2:0 срещу Славия в „Овча купел“, като асистира и за двете попадения. Включи се отлично от пейката и при официалния си дебют при гостуването на Берое. По този начин Хайнц е сред играчите под пара в състава на армейците и заедно с Назон и Де Нойер образува тризъбеца на остротата в нападение.

Централна фигура в него логично е хаитянският нападател, а останалите двама демонстрират все по-добра сработеност с него. Топлата приятелска връзка Де Нойер – Назон пролича още в първите два пролетни мача. Срещу Берое в Стара Загора нидерландецът отбеляза изравнителния гол за ЦСКА-София, а след това асистира на Назон за 3:1. Комбинацията се повтори и на „Армията“ при второто попадение срещу Ботев Пловдив, като и двамата показват много добър усет за движението на другия. Тобиас Хайнц също влиза във все по-добър ритъм, като именно неговата поява в игра бе ключова за постигнатия обрат в Стара Загора. Първото му голово участие бе споменатото попадение в Бистрица, което дойде след чудесно взаимодействие и асистенция точно от Назон. Срещу Славия пък норвежецът върна жеста и подаде за гола на хаитянина, след като преди това бе центрирал от корнер и за този на Кох.

Така всеки от тризъбеца Де Нойер – Назон – Хайнц има своята изключително важна роля в червената атака, с която до момента през пролетта се справя по чудесен начин. Нидерландският халфбек отговаря за остротата по левия фланг, като във всеки мач доставя поне едно-две опасни центрирания, дошли след пробиви по крилото. Именно той асистира за победния гол на Гарсес срещу Спартак Варна.

Достатъчно се изписа пък за водещата роля за представянето на ЦСКА-София на хаитянина, който през пролетта се превърна в голмайстор на тима и в 7 мача се отличи с цели 6 гола и 3 асистенции.

От норвежкия плеймейкър до голяма степен зависи динамиката в играта на армейците в зоната между противниковите халфове и защитници. Демонстрира го при попаденията на Назон срещу Локомотив Пловдив и Славия и това ще се изисква от него и в предстоящото дерби с Левски, както и до края на сезона.

Доказателство за важността на тризъбеца Де Нойер – Назон – Хайнц за червената атака е и неговата ефективност. Поне един от триото пряко е участвал във всички голове на ЦСКА-София в последните 6 мача! Единствените попадения през пролетта, в които никой от тях не е бил въвлечен, са на Кареасо и Турицов от дузпа срещу Берое. Част са от всички останали 11, или от 85% от общо 13-те гола на червените във втория дял на първенството!

Мартин Костадинов/ „Тема спорт“