Левски на Мъри – силен срещу силните!

0
Снимка: levski.bg
- -

584 дни – толкова продължи вторият престой на Станимир Стоилов начело на Левски. Той пое тима в окаяно състояние и с опасност да се окаже замесен в битката за оцеляване. Но го превърна в такъв, който не се страхува да се надиграва с най-силните у нас. Точно в двубоите срещу големия съперник ЦСКА-София и хегемона Лудогорец сините действаха на върха на възможностите си и успяваха да претворят на терена философията на треньора си. В тях те бяха агресивни, пресираха високо, осъществяваха умел преход от защита в нападение, печелеха пространства, използваха фланговете и доста често правеха така, че ариергардът им да не трепне и вратарите да успяват да запазят суха мрежа.

О, миг, поспри! Така са се чувствали феновете на 15 май 2022 година. Тогава Левски победи с 1:0 ЦСКА-София във финала за купата и сложи край на мъчителната суша без спечелен трофей – за последно през 2009 година тимът от „Герена“ спечели титлата и Суперкупата, а след това неизменно се проваляше във важните битки – било за титла или купа. Срещу армейците сините имаха надмощие през цялото време и направиха така, че 90 минути съперникът да не отправи точен удар.

Всъщност Левски успя да обърне тенденцията в дербито. Преди идването на Мъри отборът бе в серия от 7 шампионатни мача без успех – 3 поражения и 4 равенства, като в 5 от тях не отбеляза гол. В първото дерби при Стоилов сините поведоха, но загубиха с 1:2. След това през пролетта на 2022-а направиха две нулеви ремита, преди тази есен да спечелят безапелационно с 2:0. А преди това биха за купата, така че вече са в серия от 4 срещи без поражение – 2 победи и 2 равенства, в които не са позволили на съперника да отбележи.

Спечелването на трофея стана възможно, след като на полуфиналите борбен Левски елиминира Лудогорец. Тимът показа сериозно израстване и победи с 3:2 в драма в Разград. Възходът бе затвърден на реванша пред пълния до дупка „Георги Аспарухов“, спечелен с 1:0. Тогава фенове на сините имаше и в сектора за гости, а привържениците на орлите бяха настанени на столчета в сектор Г откъм В! Точно публиката бе атестат за свършеното от Стоилов в онази пролет. В първенството обаче разградчани записаха 3 победи през сезон 2021/22, въпреки че във всичките срещи сините бяха равностойни.

Интересното е, че в повечето от сблъсъците с ЦСКА-София и разградчани Стоилов прибягваше до използването на схема с трима централни бранители. С нея отборът стоеше много стабилно в защита и умело използваше празнините в противниковата. За здравината на ариергарда говорят и цифрите – вратарят Пламен Андреев, който пазеше за купата още 16-годишен, бе смело наложен (6.а. – през миналата кампания имаше 5 сухи мрежи в 6 двубоя от турнира). И през този сезон е с 16 сухи шампионатни мрежи.

Мускули срещу мускулестите и типично по български апатия срещу „по-низшите“. Точно с мачовете срещу „задължителните“ съперници Левски пропусна възможността да се намърда между сериозните шамари през тази кампания и да играе важна роля в битката за титлата. А не тази на арбитър, спирайки ЦСКА-София и Лудогорец. И след края на рекордната суша без трофей Левски на Мъри влезе в историята и с антипостижение. С мантрата „играем добере, но само резултатът ни бяга“ сините наредиха 11 шампионатни мача без победа – серия, без аналог в историята на клуба. От 8 октомври миналата година, когато с 1:0 бе подчинен Ботев Пд на „Георги Аспарухов“, до 5 март 2023 г. – 2:0 над Хебър в Пазарджик, отборът регистрира 3 поражения (2 от Славия и едно от Черно море) и 8 равенства, като в 6 от срещите не успя да се разпише. До пропадането се стигна не само поради факта, че в този период Мъри не е ходил щастлив на „Герена“.

За статистиката – при втория престой на Мъри на „Георги Аспарухов“ отборът изигра 63 срещи. В тях победите бяха 54% – 34, равенствата 27%, а пораженията 12 – 19%. Тимът отбеляза 93 гола – средно по 1.48 на двубой, а инкасира 39 попадения – средно по 0.61 на среща.

Янаки Димитров/ „Тема спорт“