Черно море крачи към Обетованата земя

0
Снимка: chernomorepfc.bg
- -

Черно море се изправя срещу Лудогорец днес от 18:30 часа на „Тича“ в първи полуфинал за Купата на България. Двубой, който може да заведе варненци до Обетованата земя, ако вземат аванс преди реванша, който е на 11 май, четвъртък. Моряците един-единствен път са ликували в надпреварата – през 2015 година, когато победиха Левски в драма. От тогава насетне те не бяха достигали тази фаза. Сега обаче са тук и апетитите им са големи.

Илиан Илиев е начело на родния си тим от 28 декември 2017 година насам. И след няколко сезона сякаш вече изгради състав, който да осребри работата му. Наред с налагането на младоци, продажбата на такива в чужбина и намиране на талантливи чужденци сегашният тим изглежда узрял за нещо по-голямо. И каква по-голяма мотивация да го докаже срещу хегемона в последните години.

Варненци вървят добре в първенството и заемат четвърта позиция. Тя също може да отведе към Лигата на конференциите, но прекият път е през купата. И именно тя е приоритет за Илиан Илиев и възпитаниците му. До момента в турнира те показаха, че знаят как да взимат своето срещу добри съперници. На първото стъпало лесно бе отстранен втородивизионният Литекс, но след това дойдоха изпитанията. През декември моряците се заклатушкаха у дома срещу Локомотив Пловдив, но в крайна сметка направиха обрат и стигнаха до 3:1. А тази пролет показаха, че могат да не трепват и срещу фаворит, при това като гост. На „Армията“ те смениха схемата и изненадаха лидера в шампионата ЦСКА с 2:1. Сега със сигурност Илиан Илиев е подготвил някаква тактическа новост и за разградчани.

През годините купата минава за „втора категория турнир“ за Лудогорец. Сега също може да остане малко встрани заради зверската битка за титлата, въпреки че от клуба твърдят, че това далеч не е така. За да са тук, орлите на два пъти също показваха характер – домакински победи с по 2:1 над Левски и Спартак Варна, след като изоставаха в резултата. С Ивайло Петев начело до момента Лудогорец успешно изпълняваше ролята на сапьор. Тимът достигна до полуфиналите, като наред с това правеше верни крачки в първенството. И сякаш започна да влиза в час навреме за финалния спринт. Днес отборът застава на старт, но много внимателно ще трябва да гледа къде стъпва. Защото само за пет дни може да се окаже така, че да остане капо за първи път от сезон 2011/12, когато като новак в елита стигна не само до титлата, но и до купата – в неделя предстои гостуване на „Армията“ на ЦСКА, който има аванс от 2 точки в първа лига. По ирония на съдбата тогава разградчани отново бяха водени от Ивайло Петев. Способни ли са орлите пак на дубъл?

Какво ли мисли по въпроса Илиан Илиев? Всъщност през сезон 2012/13 той можеше да лиши Лудогорец на Петев от трофей. Тогава бе начело на Левски. Бе в битката за титлата, класира тима и за полуфиналите за купата. Е, не получи шанс от онова ръководство на сините да завърши кампанията. Тогава съставът от „Герена“ изпусна шампионата в последния кръг – ликуваха орлите, загуби и последната битка във втория по сила турнир. Сега обаче съдбата сякаш дава шанс на Илиев за реванш. Удари ли неговият час и този на Черно море? Отговор ще получим още тази вечер на „Тича“.

Янаки Димитров/ „Тема спорт“