Левски направи нещо невиждано от близо 5 години

0
levski asen chandarov
Снимка: levski.bg
- -

В първите два мача, откакто Елин Топузаков пое Левски, развръзката неизменно настъпи в заключителните секунди на двубоите. В срещите срещу ЦСКА-София и Берое настроението в „синия“ лагер след тази драматична 90-ата минута бе коренно различно. Щастието не се усмихна на Левски в дербито с „червените“ и Ивелин Попов се провали от бялата точка. Така мачът завърши 0:0. Този резултат обаче беше избегнат срещу Берое и левскарите изтръгнаха победата с 1:0 с гол на Асен Чандъров в петата минута на добавеното време.

Справка в статистиката показва, че Левски от близо 5 години не бе печелил мач за първенството в 90-ата минута или добавеното време. За последно „сините“ победиха с 1:0 Ботев Пд на базата в Коматево на 21 юли 2018 година. Това се случи в мач от първия кръг, а победният гол беше дело на юношата на клуба – Илия Димитров.

Интересното е, че ако направим преглед на късните победни голове от 2000 година насам, ще видим, че Левски има три победи с такива попадения над автентичния ЦСКА – по едно на „Герена“, на „Армията“ и на „Васил Левски“. В дома на „сините“ победен гол вкара Георги Иванов за 1:0, като въпросният гол през 2000-ата година остана в историята като „Кървавия“. На „Армията“ точен за крайното 2:1 дълбоко в добавеното време бе Георги Чиликов на 24 април 2004 година. През 2013-а пък на „Васил Левски“ португалецът Жоао Силва донесе успеха с 2:1.

Интересното е, че във втория период на Станимир Стоилов в клуба – между септември 2021 година и април тази година, Левски не вкара нито един победен гол в края за първенство. Единственият такъв бе в евротурнирите – при гостуването на Хамрун Спартанс, спечелено с 1:0, когато в добавеното време вкара Филип Кръстев./ „Мач Телеграф“