Колко точно е важно дербито ЦСКА-София – Лудогорец?

0
ludogorets cska igor tiago hristiqn petrov
Снимка: ludogorets.com
- -

До края на сезона основните претенденти за титлата ЦСКА-София и Лудогорец ще се срещнат два пъти – днес от 20:15 часа на стадион „Българска армия“ и във втория кръг на плейофите в първата шестица в уикенда на 20 и 21 май. И дори и да звучи малко странно, е много вероятно именно сблъсъкът, който е в по-ранен етап на надпреварата, да се окаже по-ключов в битката за шампионската титла.

От една страна, именно днешното дерби ще даде отговор кой измежду ЦСКА-София и Лудогорец ще вдигне трофея, ако двата тима завършат с равни точки в края на кампанията. Припомняме, че във формата на елита със само едно завъртане в плейофите определящи при подобен казус са мачовете от редовния сезон. В момента орлите имат предимство, тъй като спечелиха домакинството си на червените с 2:1 през есента. Победа с 1:0 на „Армията“ обаче автоматично ще даде въображаема точка в повече на ЦСКА-София, тъй като резултатът от преките мачове ще е равен (2:2), но тимът ще има повече голове на чужд терен. Такова ще е развитието и при успех на домакините с повече от един гол, а при 2:1 за тях ще се гледа головата разлика на двата тима, при която разградчани имат отчетливо предимство. Тях пък ще ги устройва дори загуба с 2:3 например, за да са с преимущество пред червените.

В същото време изходът от сблъсъка днес до голяма степен ще предопредели и първата позиция в редовния сезон, от който зависи програмата за плейофите. Редно е да се уточни, че все пак до края на основната част от първенството остават още два кръга, в които задачата на ЦСКА-София изглежда по-лека от тази на Лудогорец. Армейците гостуват на опашкаря Хебър в четвъртък, а идния понеделник приемат Ботев Враца в последния двубой за редовната кампания. Лудогорец пък ще изиграе и двата си мача ден преди срещите на червените, като в сряда посреща Берое, а следващата неделя му предстои наглед тежко гостуване на Ботев Пловдив на новия стадион „Христо Ботев“, който се очаква да бъде пълен почти до краен предел. Но ако приемем, че ЦСКА-София и Лудогорец продължат в безгрешен режим срещу тимовете от долната половина на таблицата, именно предстоящото дерби на „Армията“ ще реши лидерската позиция за редовния сезон. А то също е много важно в борбата за титлата.

Вече многократно писахме, че отборът, влизащ в плейофите като лидер в класирането, си осигурява домакинско предимство в прекия сблъсък с втория. И със сигурност има огромна разлика дали червени и зелени ще се срещнат пред 18 000 екзалтирани привърженици на „Армията“, или на „Хювефарма Арена“ в Разград, който също се очаква да се напълни за този мач, но атмосферата ще е доста по-различна.

Освен това първото място в редовния сезон ще осигури на ЦСКА-София максимум едно излизане от София до края на кампанията (б.а. – материалът е писан преди двубоите Септември – Славия и Локомотив Пловдив – Спартак Варна). Според регламента в първия кръг на плейофите водачът в класирането посреща шестия, който се очертава да е един измежду Славия и Локомотив Пловдив. Този двубой ще се изиграе между 12 и 15 май. Седмица по-късно е прекият сблъсък между първия и втория на „Армията“ или в Разград. В 33-ия кръг за лидера от редовния сезон предстои гостуване на третия, който на 99% ще бъде ЦСКА 1948. Така след домакинства на Славия или Локо Пловдив и Лудогорец за ЦСКА-София би предстояла визита в Бистрица. В 34-ия кръг първенецът приема четвъртия от основната фаза, като все още не е ясно дали тази позиция ще заема Черно море, или Левски, които преди изиграването на мачовете от кръга са четвърти и пети. Ако приемем, че класирането остане в настоящия си вид, червените ще играят с варненци на „Армията“, а в последния кръг ще срещнат Левски в дерби със символично гостуване. Този двубой ще се проведе на 7 юни. Тоест, ако ЦСКА-София е първи след 30-ия кръг, ще завърши кампанията или на „Васил Левски“, или на „Тича“ във Варна. В същото време ако червените изпуснат водачеството си, може да се наложи в последния кръг да се надяват Левски да спира Лудогорец на „Герена“.

Като цяло програмата на втория е доста по-неприятна, като започва с домакинство на петия – отново предполагаемо дерби с Левски, ако ЦСКА-София падне една позиция надолу, а Левски остане пети. В следващия кръг е прекият сблъсък за върха, а в 33-ия рунд има домакинство на шестия (Локо Пд или Славия). В 34-ия кръг вторият посреща третия (почти сигурно ЦСКА 1948) и завършва кампанията с гостуване на отбор №4 – Левски или Черно море. Тоест при подобен развой ЦСКА-София може да има две излизания от София, докато, ако е първи – може изобщо да не му се наложи да напуска столицата.

Всички изброени по-горе фактори правят предстоящия днес сблъсък толкова важен. До края на сезона има още 7 мача след него, но дори и те зависят пряко именно от 90-те минути на „Армията“ след броени часове.

Росен Ангелов/ „Тема спорт“