Александра Димитрова с титла на Савате ПРО

qrf
qrf
- -
Победителката от 2022 г. на Световната купа на савате комба до 21 години Александра Димитрова спечели титлата и на савате ПРО в първата за България гала вечер в този формат. Тя се проведе в събота в Пловдив в рамките на World Savate Open 2023/Open Mondial Savate в зала „Олимпиада“. В един от четирите мача за пояс Александра победи убедително с 3:0 съдийски гласа съперничката си от Франция Клотилд Бенун. Състезателката на треньора Красимир Гергинов направи една от най-силните срещи на галата.
Alexandra Dimitrova Savate
Тази година гала вечерта предложи няколко мача с участието на български състезатели с чуждестранни съперници от Франция и Камерун по правилника на савате ПРО. Специфичното за савате (френски бокс) е, че се играе с обувки, което прави мачовете уникални по своя характер.
В петък и събота се проведе и ежегодният Open турнир на савате. ABC FIGHT CLUB участва за пореден път със състезатели във всички възрастови групи. В първия ден от Open турнира се изиграха 56 срещи в стил асо (лайт контакт), във втория още 31. Повече от една трета от тях бяха с участието на наши състезатели, които записаха голям брой победи.
На турнира се проведе и Държавното първенство по савате, което излъчи националните шампиони за 2023 г.
На стил асо участваха Габриела Ценкова, Никол Станчева, Анджелина Костова, Стилиян Стаев, Стефани Александрова, Денка Кацарска., Петя Благоева, Стела Димитрова, Виктория Владимирова, Даниел Николов, Ивайло Величков
За първи път в България официално се играха срещи в стил савате кане, с тояги. Една разновидност на савате, която досега е била представяна само на демонстративни мачове у нас. Сред участниците в този атрактивен стил имаше и състезатели от националното първенство на Франция.
Савате събитието в Пловдив се организира от Българската федерация по савате и Top Sport Savate, с изключителното съдействие на Ален Тардиц, чиято отдаденост на френския бокс прави възможни тези събития на различни места по света.