Раждането на ТиаГОЛ

0
igor tiago
Снимка: ludogorets.com
- -

Игор Тиаго Нашименто Родригес. Това са имената на новата звезда на Лудогорец, който със своите попадения води „орлите“ към 12-а поредна титла. Частта от името му – Нашименто, значи раждане, а в България той се роди като Игор ТиаГОЛ.

Това бе доказано и в голямото дерби на „Българска армия“, спечелено от „орлите“ с 1:0 след гол именно на бразилеца. Негов 11-и във всички турнири от началото на 2023 г. Така Тиаго има вече 12 гола в Първа лига, които са отбелязани за 1505 минути. Това прави средно по попадение на всеки 125 минути. Общо във всички турнири от началото на сезона неговият актив като минути е 2630, а общият брой отбелязани попадения – 16. Тоест, дори и с европейските двубои, където се бележи много по-трудно, активът му е едно попадение на 154 минути.

Игор Тиаго дойде в Разград през февруари 2022 г. срещу 620 000 евро. И още тогава много хора се чудеха какво ще прави 6разилецът в Лудогорец, при положение, че там е голмайсторът на първенството Пиерос Сотириу, както и привлеченият малко преди това Матиас Тисера, дошъл с отлична статистика от Аржентина. И в интерес на истината Тиаго си риташе за дублиращия тим. Там вкара 8 гола в 4 мача и си заслужи място в първия състав. Записа общо 2 срещи, но забележете – вкара само няколко секунди след повяването си в игра – при успех с 5:0 над ЦСКА-София. Реално неговата кариера тръгна нагоре след продажбата на Пиерос Сотириу в Япония. Така за него остана по-лесното – да се пребори с Матиас Тисера за титулярно място в големите мачове, което направи, а след Нова година буквално издуха аржентинеца. За Тиаго беше важна и работата с Иван Цветков по време на зимната подготовка в Турция. Както е известно, Вуйчо Ваньо е скаут в Лудогорец, но по решение на спортно-техническия щаб той помагаше на Анте Шимуижда при работата с нападателите. И докато Тисера не попи много, то Тиаго промени някои аспекти от играта си. Все пак Иван Цветков беше истински виртуоз на терена и със своя опит винаги може да помогне. Бразилецът стана по-спокоен, по-комбинативен, а освен това подобри значително играта си с глава. Това се видя в двата мача с белгийския гранд Андерлехт от Лигата на конференциите, в които той отбеляза два пъти.

В момента Тиаго изглежда като новата златна мина за Лудогорец. Футболистът, който както виждаме, носи победи с важни голове, е само на 21 години. Той спокойно може да играе още един сезон в Разград, преди да бъде продаден. Но с оглед на интереса към него и милионите, които са приготвили няколко отбора от Западна Европа, ще е цяло чудо, ако той посрещне есента у нас. Тиаго може да се нареди до най-скъпите изходящи трансфери на Лудогорец, редом до тези на Джонатан Кафу (7,5 млн. евро), Жуниор Кайсара (5,5 млн. евро), Върджил Мисиджан (5 млн. евро).

След завръщането на Ивайло Петев Игор Тиаго вкарва като развързан. Активът му оттогава е 8 отбелязани попадения. И то изключително важни – решителното срещу Хебър, победното срещу Локо Сф, двете за тежкия успех над Арда, хеттрикът срещу Ботев Bp и най-сладкият – този на ЦСКА-София. Връзката му с Кирил Десподов пък е едно от основните неща, които водят Лудогорец към 12-ата титла. Именно футболист номер 1 на България за 2022 г. асистира на бразилеца за попадението на „Армията“. Направи го и при други от неговите попадения в този отрязък от време.

Когато Игор Тиаго дойде в България, той дори не беше виждал сняг. Заради това аклиматизацията му беше трудна. Все пак младият бразилец за пръв път напусна родината си Бразилия. В интерес на истината, Тиаго е хванал окото на скаутите на Лудогорец в Серия „Б“. Там той играеше за отбора на Феномена Роналдо – Крузейро. Все пак говорим за един от традиционните клубове в Бразилия. Та той отбеляза 4 пъти с екипа на „лисиците“, а жертвите му бяха Лондрина, Пелотас, Гояш и Наутико. В първенството на щата Минас Жерайе бележи 3 пъти – на Рекреатива, Атлетико Минейро и Боа. Като цяло коефициентът му не е особено впечатляващ. Иначе в Серия „Б“ е титуляр в 15 срещи, преди да дойде в България.

Другото нещо, което е много впечатляващо при 21-годишния Игор Тиаго, е неговата физика. Той е висок 188 сантиметра, а освен това е изключително здрав. И както се вижда, неговият ръст не пречи на скоростта му. Защото често при предишния треньор Анте Шимунджа в някои случаи той атакуваше по фланга. Явно е, че с Ивайло Петев функциите му са много по-изяснени и той много добре знае какво се изисква от него на терена. По всичко изглежда, че Игор Тиаго прекарва последните си месеци като футболист на Лудогорец, защото интересът към него, не само от Брюж, е огромен. Той обаче е призован до края на този месец да даде най-доброто от себе си в битката за титлата. А, че цената му няма да спре да расте, е ясно.

Богомил Русев/ „Мач Телеграф“