Спарта Прага без Минчев загуби исторически финал в Чехия

0
slavia praga
- -

Славия (Прага) победи с 2:0 големия си местен съперник Спарта и триумфира с Купата на Чехия за седми път, откакто страната е независима. Двата отбора се срещнаха за първи път на финал за националния трофей от 21 години и едва за втори път след разпада на Чехословакия.

Давид Дудера даде преднина на Славия в 59-ата минута, след като стигна до отскочилата топка след центриране от корнер и я прати неспасяемо до далечната греда. Пет минути по-късно защитникът на Спарта Филип Панак си отбеляза злополучен автогол. Отборът на Спарта можеше да направи финала на мача и доста по-драматичен, тъй като в самия край на два пъти уцели гредите.

За Спарта не игра българският нападател Мартин Минчев, който беше наказан за два мача заради червения картон, който получи в мача за първенството срещу Виктория (Пилзен) в последната седмица на април. От клуба опитаха да намалят наказанието му, но федерацията не се отнесе благосклонно към жалбата им. Така Спарта губи втори пореден финал за Купата, след като миналата година бяха победени от Словацко (Ухерске Храдище).

Освен премията от 1,5 милиона чешки крони (63 874 евро), Славия си гарантира място в третия предварителен кръг на квалификациите в Лига Европа. Ако Славия спечели и шампионската титла, което изглежда много вероятно, то в Лига Европа ще влезе следващият в класирането на първенството отбор. Иначе в общата статистика това дерби е записано като номер 306 в историята на съперничеството на двата тима. Мачът се игра на стадион „Летна“ или в момента „epet ARENA“ по спонсорски причини, който е дома на Спарта.

Вратарят на Славия Ондржей Коларж беше човекът, който говори най-много пред медиите. На първо място той подчерта, че е от много дълго време в Славия и се чувства в клуба по-уютно от собствения си дом. Освен това Коларж подчерта, че няма поражение в С-дербито, както го наричат чехите, вече в 14 мача. А също така печели трофея за четвърти път. „Сигурно е, дербито е най-големият мач в страната. Феновете ни помогнаха много, изобщо не беше като гостуване, беше по-скоро домакински мач. Наслаждавах се много, оценявам много трофея“, заяви Коларж.

В С. Арабия не се спират! След Роналдо искат през лятото и Меси,Бензема и Модрич!